ΔHMOTIKO ΣYMBOYΛIO
Ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ του αντιδήμαρχου κ. Διονύση Λυκούδη και του δ.σ. της αντιπολίτευσης κ. Σπύρου Σαμούρη, περιείχε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, η συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς.
Ενώ το θέμα της συζήτησης στη συνεδρίαση ήταν η αλλαγή των κουφωμάτων (πόρτες-παράθυρα) του πρώτου ορόφου του πρώτου Δημαρχιακού Καταστήματος (Πλατεία), η συζήτηση έφθασε στην πολυτελή ανακαίνιση του γραφείου του αντιδημάρχου κ. Διονύση Λυκούδη, που στάθηκε και αφορμή για το επεισόδιο.
O κ. Σαμούρης επέκρινε την Δημοτική Αρχή και τον κ. Λυκούδη για το επιχειρούμενο πολυδάπανο λίφτινγκ του γραφείου, που φιλοξένησε όλους τους δημάρχους του τ. Δήμου Αργοστολίου τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ υπάρχουν πολύ πιό σημαντικά και πρωτεύοντα θέματα που πρέπει να λύσει ο Δήμος (Σ.Σ.: Το λίφτινγκ μαζί με τον ΦΠΑ πρόκειται να στοιχίσει 39.965 Ε).
Oπως είπε ο κ. Σαμούρης, μόλις ο κ. Λυκούδης ορίσθηκε στη θέση του αντιδημάρχου, έσπευσε να αλλάξει το γραφείο των ιστορικών δημάρχων του τ. Δήμου Αργοστολίου.
O κ. Λυκούδης αντέδρασε έντονα, διακόπτοντας τον κ. Σαμούρης, και άρχισε μεταξύ τους ένας έντονος διάλογος, καθώς ο ένας προσπαθούσε να «καπελώσει» τον άλλο, δημιοργώντας Χάβρα Ιουδαίων  μέσα στην αίθουσα.
O κ. Σαμούρης, προσπάθησε να «καταγράψει» πως ενέργησε ο κ. Λυκούδης με το λίφτινγκ στο γραφείο του, αλλά ο αντιδήμαρχος τον διέκοπτε με πολύ έντονο ύφος, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν εκατέρωθεν βαριές κουβέντες:
Λυκούδης: Nα μας πεις τι έκανε εσύ όταν ήσουν αντιδήμαρχος...
Σαμούρης: Θα σου πω τι έκανα εγώ.
O κ. Λυκούδης σε έξαλλη κατάσταση τον διακόπτει και αρχίζει η ...σύρραξη, φωνάζοντας «Σταμάτα. Τι είναι αυτά που λές».
Σαμούρης: «Θα ακούσεις και άλλα. Θα ακούσεις και άλλα!».
Λυκούδης: «Τι θα ακούσω και άλλα! Με απειλείς; Δεν απειλούμαι εγώ. Δεν απειλούμαι εγώ... Το ξέρεις; Είσαι μικρός! Είσαι μικρός! Είσαι μικρός πολύ! Τι είναι αυτά που λες».
Σαμούρης: «Εσύ είσαι μικρός! Εσύ είσαι μικρός! Θα λέω ότι θέλω. Γιατί εκνευρίζεσαι; Γιατί εκνευρίζεσαι; Γιατί εκνευρίζεσαι; Δεν το κατάλαβα;».
Λυκούδης: «Εσύ μ’ απειλείς; Εσύ μ’ απειλείς;».
Στο σημείο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο μετατράπηκε σε αρένα, με κραυγές από σχεδόν όλα τα μέλη του Σώματος, ενώ ο πρόεδρος κ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος έδειξε την αδυναμία του να επαναφέρει την τάξη και να επιβληθεί στον κ. Λυκούδη να σταματήσει την επίθεση στον κ. Σαμούρη που τον διέκοψε κατά την ομιλία του.
Μάλιστα, όταν οι κ.κ. Γκισγκίνης και Κουρούκλης πήραν το μέρος του κ. Σαμούρη, ζητώντας από τον πρόεδρο να τον προστατέψει από την επίθεση του κ. Λυκούδη, ο πρόεδρος τους επιτέθηκε με περίσσια ορμή, φωνάζοντάς τους «είστε ο συνήγοροι του κ. Σαμούρη κύριοι; Αυτά αλλού. Oχι εδώ. Εξω στην Πλατεία αυτά. Oχι εδώ»!
Σαμούρης: «Εγώ δεν έχω και δεν χρειάζομαι κανένα συνήγορο»!
Στο σημείο αυτό, μέσω μεγάλης έντασης, ο κ. Λυκούδης προκάλεσε τον κ. Σαμούρη «να πάνε έξω να τα πούνε και να λύσουν τις διαφορές τους», για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Σαμούρη: «O,τι έχουμε να πούμε, και θα πούμε, αγαπητέ μου φίλε, θα τα πούμε εδώ, γιατι αυτή είναι η δουλειά μου εδώ πέρα. Καμία διαφορά δεν έχω με κανέναν. Oύτε τα καράβια μας χωρίζουμε, ούτε κανένα χωράφι έχουμε. Αυτά αφορούν το Δήμο. Και αν αυτό το εκλαμβάνεις ως απειλή, ποσώς με ενδιαφέρει».
Λυκούδης: «Nα μας πεις εσύ τι έκανες».
Σαμούρης: «Εγώ όταν κλήθηκα, έβαλα τις ανάγκες του Δήμου πάνω απ’ όλα και δεν έκανα τίποτε για μένα. Κατάλαβες; Εγώ πήγα στο Ξενία και το έφτιαξα μονάχος μου. Δεν χάλασα από το Δήμο ένα πενηνταράκι. Από την τσέπη μου τα έβαλα όλα. Κατάλαβες; Το γραφείο του Ματιάτου το έχω φτιάξει εγώ. Από τη τσέπη μου. Και βρες ένα τιμολόγιο που να έχει πληρωθεί. Ψάξε και βρες έστω ένα τιμολόγιο που να έχει πληρωθεί. Εγώ δεν πήγα στο Ξενία για φτιάξω παπλώματα και κουρτίνες. Τα έφτιαξα όλα μόνος μου. Εκεί μέσα (Σ.Σ.: Εννοώντας το γραφείο του κ. Λυκούδη), διέτελεσαν δήμαρχοι και δήμαρχοι αγαπητέ φίλε, που μάλλον εσύ τους αγνοείς. Μάλλον τους αγνοείς, εντάξει; Τέλος πάντων, αφού εσύ θέλεις να τ’ αλλάξεις με γειά σου και χαρά σου. Για μένα καλό θα ήταν να τ’ αλλάξεις όλα για να έχει μια ενιαία μορφή το Κτίριο, όχι τα πάνω να είναι αλλαγμένα, και οι από κάτω να είναι δουλοπάροικοι. Και επειδή ξέρω τι έχεις κάνει και τι θέλεις να κάνεις, και πήγα και τα είδα, δεν μπήκα όμως μέσα στο γραφείο γιατί δεν είναι εύκολο να μπει μέσα κάποιος, θέλω να σε ρωτήσω...».
Λυκούδης: «Γιατί δεν μπορεί να μπει κάποιος μέσα;».
Σαμούρης: «Δεν είναι εύκολο... Εκεί μέσα μπαινοβγαίνανε κάποτε άνθρωποι. Χτυπάγανε και μπαίνανε. Τώρα είναι δύσκολο, αντιλαμβάνομαι».
Λυκούδης: «Για να περάσει κάποιος μέσα πρέπει να περάσει από διαδικασίες... Αυτά που ήξερες να τα ξεχάσεις».
Σαμούρης: «Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμάς, χτυπάγανε την πόρτα και έμπαιναν μέσα κατευθείαν. Τώρα δεν μπορούν. Αυτή είναι η διαφορά μας».
Λυκούδης: «Γιατί χτύπησες και δεν μπήκες;».
Σαμούρης: «Δεν είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Εγώ θέλω να μάθω δήμαρχε, το γραφείο των πάλαι ποτέ δημάρχων και δημάρχων, ανθρώπων, όλων συνολικά, διαχρονικά και ιστορικά με μεγάλη αξία, στο τέλος της δεκατείας, δωδεκαετίας περίπου, υπήρχαν πίνακες στο γραφείο αυτό. Ενας εξ’ αυτών ήτανε πίνακας, αν δεν το ξέρεις, του Στέρη. O οποίος είναι μεγάλης αξίας και είχε παραχωρηθεί στο Δήμο τότε από τη Συλλογή του, με την υποχρέωση να είναι στο γραφείο του Δημάρχου. Αν δεν ξέρεις ποιός είναι ο πίνακας αυτός, ή αν δεν θυμάσαι, ήτανε πάνω από το κεφάλι του δημάρχου. Θέλω να ξέρω που είναι και να ξέρει και το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι, γιατί αυτός ο πίνακας είναι αξίας και πρέπει να στέκει σε ανάλογη θέση».
Λυκούδης: «Δηλαδή τι υποννοείτε, ότι έχουμε αφαιρέσει τον πίνακα;».
Σαμούρης: «Oχι, μήπως δεν ξέρεις την αξία του...».
Λυκούδης: «Υπονοείτε μήπως τον έχουμε κλέψει;».
Σαμούρης: «Υπονοώ, μήπως δεν ξέρεις την αξία του και τον έχεις κάπου πετάξει. Στην αποθήκη».
Λυκούδης: «Εσύ που είσαι άνθρωπος του πολιτισμού και ξέρεις από ιστορία να έρθεις να μου την δείξεις».
Σαμούρης: «Εγώ ξέρω την ιστορία που σου λέω. Δεν σου λέω ούτε ότι τον έκλεψες, ούτε ότι τον πήγες σπίτι σου. Εσύ έχεις μύγα και μυγιάζεσαι προφανώς για όλα και δεν ξέρω γιατί».
Λυκούδης: «Εσύ πετάς μύγες».
Σαμούρης: «Εγώ δεν πετάω καθόλου μύγες».
Πρόεδρος: «Αφήστε να ολοκληρώσει κ. Λυκούδη. Αφήστε να ολοκληρώσει...».
Λυκούδης: Λόγω της φασαρίας δεν ακούγεται τι λέει
Σαμούρης: «Αυτή είναι η αγωγή σου. Η αγωγή σου αυτή είναι. Δεν περίμενα κάτι άλλο. Επειδή δεν το ξέρεις αυτό λοιπόν, δήμαρχε πρέπει να το δεις και να μας πεις που είναι ο πίνακας».
Εδώ παρεμβαίνει ο κ. Ανουσάκης, λέγοντας: «Πόση ώρα θα ακούω το Σαμούρη. Tι διάγγελμα είναι αυτό. Βαρεθήκαμε να ακούμε τον Σαμούρη. Ας τελειώσει επιτέλους. Να μιλήσει κανένας άλλος. Καθεστώς Σαμούρη. Είκοσι χρόνια».
Σαμούρης: «Ενοχλείσαι Νίκο; Σε ενοχλεί κάτι Νίκο; Δεν σ’ αρέσει τίποτε. Δεν θέλετε να ακούτε τίποτα».
Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος απαντώντας στον κ. Σαμούρη σχετικά με το λίφτινγκ του πρώτου Δημαρχιακού Καταστήματος, τον ενημέρωσε ότι στη φάση αυτή η μελέτη προβλέπει τις εργασίες συντήρησης του πρώτου ορόφου του Κτιρίου και του γραφείου του αντιδημάρχου, γιατί δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια σήμερα να φτιαχθεί και το ισόγειο, το οποίο θα φτιαχθεί στην πορεία, όταν υπάρξουν χρήματα. Μάλιστα ο κ. Παρίσης τόνισε ότι προχθές που πήγε και ο ίδιος στο Κτίριο, είδε τα νερά να μπαίνουν.
Σχετικά με το θέμα του πίνακα Στέρη, ο δήμαρχος, με αβεβαιότητα, είπε στον κ. Σαμούρη, ότι «ο πίνακας εκεί θα είναι, εξάλλου έχουμε κάνει ενέργειες για τη Συλλογή του Στέρη».