Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Αλαζονεία – Έπαρση – Καύχηση – Κομπασμός – κενοδοξία – Καβάλημα καλαμιού ……. 

 από http://kefalonianews.gr/

Αλαζονεία – Έπαρση – Καύχηση – Κομπασμός – κενοδοξία – Καβάλημα καλαμιού …….
Λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθε με ένα κείμενο ο Ευάγγελος Κεκάτος να δυναμιτίσει τις σχέσεις (αν υπάρχουν) της νέας Δημοτικής Αρχής και της (νέας) Αντιπολίτευσης.
Ασφαλώς θα πρόκειται για χιούμορ. Δεν εξηγείται διαφορετικά το ξαφνικό ενδιαφέρον του Ευάγγελου Κεκάτου να μας αραδιάσει τις σκέψεις του για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά επρόκειτο για το παλιό και μάλλον έκανε λάθος στο τίτλο του άρθρου.
Με φόντο τον Νίκο Ανουσάκη και με φουλ τις μηχανές της αλαζονείας και το καβάλημα καλαμιού στο έπακρο, ο Ευάγγελος προσπάθησε να μας μυήσει στο πόσο καλή και αποτελεσματική ήταν η δημοτική αρχή στην θητεία που πέρασε και πόσο αποτελεσματικός ήταν ο πρόεδρος Νίκος Ανουσάκης. Η αντιπολίτευση όπως αφήνει να εννοηθεί έπλεε στον δικό της απίστευτο κόσμο σκοπιμοτήτων. .
Αλαζονεία – Έπαρση – Καύχηση – Κομπασμός – κενοδοξία και πλήρη εγωισμό στα όσα γράφει ο Ευάγγελος Κεκάτος με φόντο τον καρδιακό του φίλο Νίκο Ανουσάκη, «που η κοινωνία του απένειμε στις πρόσφατες εκλογές, διότι διαχειρίστηκε ένα Όργανο, του οποίου το 1/4 περίπου των Μελών της Συμπολίτευσης, συχνά αντιπολιτευόντουσαν τον ίδιο τον εαυτόν τους», ας πρόσεχαν, διότι παραδέχεται ο Ευάγγελος Κεκάτος ότι τελικά τα έκαναν μαντάρα εφόσον δικοί τους σύμβουλοι τους αντιπολιτευόντουσαν. Δηλαδή με λίγα λόγια, γίναμε μάρτυρες ενός περίεργου φαινομένου, σύμβουλοι της πλειοψηφίας εναντίον συμβούλων της …πλειοψηφίας και του Δημάρχου. Τι άλλου είδους μαρτυρία θα χρειαστεί για να διαπιστώσουμε πόσο …. Σκ….α τα έκανε η απερχόμενη δημοτική αρχή;
Όλ’ αυτά δείχνουν τι θα ακολουθήσει μετά την Κυριακή της ορκωμοσίας. Κομπορεύονται ….αυτάρεσκα για την επανεκλογή τους, όμως όπως λέει ο λαός μας «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» και φτάνει η ώρα που θ’ αρχίσουν να μιλάνε κάποια πρόσωπα και δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν τότε, θα μάθουμε από πρώτο χέρι πόσο καλά έγιναν οι «διαπραγματεύσεις» εξάλλου μου το δήλωσε ευθαρσώς ο Διον. Λυκούδης, «είμαι σκληρός διαπραγματευτής». Ο νοών νοείτω.
Ωστόσο, επιμένω ότι θα πρέπει να έκανε χιούμορ με το κείμενο αυτό ο Ευάγγελος Κεκάτος. Με φόντο τον Νίκο Ανουσάκη δεν ξέρει πόσο μας έκανε να γελάσουμε, ιδιαίτερα η φωτογραφία με το προσκοπικό μαντήλι.
Σπύρος Αλεβιζόπουλος

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Φοβερός εμφύλιος στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

 By on August 26, 2014

 dimitratos

Έχω μια οφειλή προς όσους ψήφισαν «Ριζοσπάστες Ξανά» και προς όλους τους Κεφαλλονίτες. Πρέπει να δώσω μια δημόσια απάντηση σε όσους προφορικά ή γραπτά μου καταλόγισαν ευθύνες, προσπαθώντας να καλύψουν τις δικές τους ενοχές, για ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί νέα δεδομένα:
Ως σήμερα, είχαμε επαγγελματίες πολιτικούς που εξυπηρετούσαν επιχειρηματικά συμφέροντα. Τώρα πια, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανέλαβαν να διαχειριστούν την τοπική εξουσία, αδιαφορώντας για τα προβλήματα του κόσμου και την ανθρωπιστική καταστροφή. Και η συνεισφορά του Θόδωρου Γαλιατσάτου στην εδραίωση μιας επιχειρηματικής τάξης πραγμάτων στην πολιτική ηγεσία της Κεφαλονιάς είναι μεγάλη. Και η ευθύνη των μελών της Ν.Ε. και όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά, είναι ακόμα μεγαλύτερη. Νομιμοποιούν, με την ψήφο τους, το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», όταν ο σκοπός είναι, ιδιαίτερα, θολός και αφήνει απ’ έξω την τραγική κατάσταση της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας. Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο διαφορετικές καταστάσεις ανθρώπων:
-Αυτοί που βρέθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια στους δρόμους, στις πλατείες και στις πρωτοβουλίες αντίστασης των πολιτών.
-Και αυτοί που ήταν απόντες, χτίζοντας «κοινωνικές συμμαχίες» με τον κόσμο της διαπλοκής και της συγκυβέρνησης.
Οι δεύτεροι νίκησαν. Αλλά ποιος ηττήθηκε; Ο μόνος που φαίνεται να είναι ηττημένος είναι ο άνεργος, ο οφειλέτης, ο ανασφάλιστος, που δεν έχουν δική τους φωνή στο Δήμο και την Περιφέρεια. Αυτό φάνηκε στην πράξη και θα συνεχίσει να φαίνεται, όσο η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπαρατάσσεται με τους κατατρεγμένους. Η διακυβέρνηση ενός τόπου δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν έχει λόγο ύπαρξης, όταν εξυπηρετεί μόνο προσωπικά συμφέροντα και δεν οργανώνει τη μαζική και ενωτική αντίσταση του λαού. Το ποιοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ εκεί που ο λαός έδινε τις μάχες του είναι γνωστό σε όλους.
Τα αίτια της «ήττας»:
Το 10% εκλαμβάνεται από κάποιους, ως ήττα των «Ριζοσπαστών Ξανά», του ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά. Κατ’ αρχήν, έγραψα ποιοι, πραγματικά, ηττήθηκαν. Ας δούμε πώς προέκυψε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και κατά πόσο ήταν «ήττα». Από το 2010, που ξεκίνησε η κρίση, πρωτοβουλίες πολιτών ξεκίνησαν διάλογο για κοινή τοπική δράση, συμπεριλαμβανομένης της ενωτικής συμμετοχής στις εκλογές. Στις τοπικές εκλογές του 2010, η τότε και σημερινή ηγεσία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε την αυτόνομη κάθοδο ενός ενωτικού ψηφοδέλτιου, για να μπορεί στηρίξει τον Θεόφιλο Μιχαλάτο. Από τότε, απείχε από κάθε διαδικασία και προσπάθεια αντίστασης. Μετά τις εκλογές του 2012, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά έγινε πρώτη πολιτική δύναμη, διαμορφώθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για μια συνεννόηση με τις δυνάμεις της αντίστασης, οι οποίες είχαν λάβει και οργανωτική μορφή: «Διάλογος-Διάδραση, «Μελάμπους», «Έστω», «Αποφασισμένοι στην Κεφαλονιά» (οφειλέτες), «Κίνημα χωρίς μεσάζοντες», «Εναλλακτικό Δίκτυο Κοινωνικής Οικονομίας Κεφαλονιάς, «Ελάτη»», «ΙΝΚΑ Κεφαλονιάς», «Τραβέρσο», «Ομάδα ανταλλαγής σπόρων», «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Κεφαλονιάς για τους υδρογονάνθρακες», «Πρωτοβουλία για τη στήριξη της Καμπάνας» κ.ά. Οι διάφορες ομάδες, είτε συνομιλούν μεταξύ τους είτε τα ίδια πρόσωπα συμμετέχουν σε περισσότερες από μία ομάδες, συζητώντας και για μια παρουσία στις δημοτικές εκλογές. Σε όλες τις πρωτοβουλίες συμμετείχαν ενεργά, με σημαντικό ρόλο, μέλη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ήταν μόνοι, με τη μονοπρόσωπη κομματική ηγεσία να απουσιάζει και δίχως κομματική άποψη για το τι μέλει γενέσθαι. Η τοπική «καθοδήγηση» του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε εξέφρασε άποψη για τα τεκταινόμενα και για τη σχέση που έπρεπε να έχει το κόμμα με αυτές τις πρωτοβουλίες. Ήταν σαν να μην υπήρχαν. Αντ’ αυτού, παρέλασαν από τις κομματικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σωρεία προσώπων, που ήταν φανερό ότι ήθελαν να λάβουν το «χρίσμα» του υποψηφίου Δημάρχου. Τα ονόματα είναι γνωστά και κατά καιρούς εμφανίστηκαν στα τοπικά ΜΜΕ, ως υποψήφιοι Δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν φανερό ότι κάποιος έταζε σε κάποιους την καρέκλα του «υποψηφίου Δημάρχου». Το διέδιδαν και οι ίδιοι. Μόνο που στη Ν.Ε. δεν ετέθη ποτέ το θέμα. Γι’ αυτό μιλώ για την «αρχή του ενός ανδρός».
Τον Οκτώβρη του 2013, μετά από 4 χρόνια, δίχως κριτική στην υπάρχουσα Δημοτική Αρχή και τα έργα της, η τοπική ηγεσία έκαμε την πρώτη της κομματική εμφάνιση με θέμα «αυτοδιοικητικές εκλογές». Χωρίς, επισήμως, να έχουν συζητηθεί ταχτικές και στρατηγικές για ευρύτερες συμμαχίες και ένα τοπικό πολιτικό σχέδιο. Η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ήταν μια τυπική διαδικασία διεκπεραίωσης. Αποκορύφωμα της αποδόμησης των δυνατοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ, για μια αποτελεσματική παρουσία στις δημοτικές εκλογές, ήταν η πανολομέλεια για την επιλογή υποψηφίου Δημάρχου. Φτάσαμε σε αυτές τις διαδικασίες, «με τραβηγμένο το χαλί κάτω από τα πόδια». Καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε σε 2 μήνες τα 4 χρόνια αδράνειας και ανακολουθιών. Αλλά, ακόμα και τώρα, αυτό έπρεπε να υπονομευθεί:
-Ο συντονιστής της Ν.Ε. και Πρόεδρος της διαδικασίας, Θόδωρος Γαλιατσάτος, με προσωπική ευθύνη, συμπεριέλαβε στη διαδικασία της ψηφοφορίας τρία άτομα, που δεν είχαν δηλώσει, γραπτώς, την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι. Φυσική αντίδραση σε αυτή την ενέργειας ήταν να ακολουθήσουν σωρεία καταγγελτικών δηλώσεων και άρθρων, για τη «δημοκρατικότητα» των διαδικασιών.
-Το «χρέος» του Θόδωρου Γαλιατσάτου είχε ολοκληρωθεί. Μόνο που δεν ήταν το χρέος που όφειλε απέναντι στην οργάνωση και το λαό. Δια πράξεων και παραλείψεων, είχε φροντίσει για την απαξίωση του κόμματος και της όποιας υποψηφιότητας.
-Ουδείς, από αυτούς που παρέλασαν από τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ ή «αναγορεύθηκαν», κατά καιρούς, «υποψήφιοι Δήμαρχοι», βρέθηκε δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήρθε η ώρα της τελικής μάχης.
Η δική μου εμπλοκή ως υποψηφίου Δημάρχου
Από εδώ και πέρα, αρχίζει η δική μου εμπλοκή, ως υποψηφίου Δημάρχου, γνωρίζοντας το τι θα ακολουθήσει, τι θα χρεωθώ και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Οι προσωπικές μου απόψεις, για το πολιτικό περιεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης έχουν καταγραφεί, τόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις, όσο και σε εσωκομματικές διαδικασίες(υπάρχουν καταγεγραμμένες). Ήταν και είναι: Μια πολιτική οργανωμένης αντίστασης και ενότητας, στη βάση των κοινών συμφερόντων όλων όσων πλήττονται από την κρίση. Με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, που θα απέκλειαν κάθε κατηγορία καπελώματος και απόπειρα εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων. Τίποτε από αυτά δεν είχε γίνει και η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο λύσεις:
-Να αποφασίσει τη μη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές και να απομείνει μοναδική επιλογή για τα μέλη και τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τους στυλοβάτες της συγκυβέρνησης, διαταγμένους σε τρία ψηφοδέλτια.
-Να δώσει τη μάχη της, επιδιώκοντας, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξει μια ψήφος αξιοπρέπειας για όσους διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική.
Ως γνωστόν, επέλεξε το δεύτερο και μου ανατέθηκε να διεκπεραιώσω το δύσκολο έργο. Όλη η οργάνωση κι εγώ προσωπικά, γνωρίζαμε το αποτέλεσμα. Για κάποιους ανθρώπους, το 10% δεν είναι ήττα. Ήταν προτιμότερο από το 0%. Η οργάνωση επέλεξε να δώσει μια ψήφο, για την οποία δεν θα ντρέπεται. Στον λίγο χρόνο, εξαντλήσαμε όλα τα στενά περιθώρια διαλόγου, για συνεργασίες της ύστατης στιγμής. Δεν είναι μόνο δική μου ή του ΣΥΡΙΖΑ η ευθύνη για την μη πραγματοποίηση τους. Οι μόνιμοι θαμώνες των κομματικών εκδηλώσεων, που βρέθηκαν σε ψηφοδέλτια της συγκυβέρνησης, οφείλουν τις δικές τους εξηγήσεις.
Δεν θα εμπλακώ στη φιλολογία των «μυστικών συμφωνιών
Ας πάψουν τα μισόλογα, όσοι, μετά τις εκλογές, λένε «εμείς σας προτείναμε συνεργασία». Να πουν, δημόσια, σε ποιον την πρότειναν, γιατί γνωρίζουν ότι σε εμένα δεν την πρότειναν. Δεν θα εμπλακώ στη φιλολογία των «μυστικών συμφωνιών». Όσοι τις έκαμαν γνωρίζουν και ο λαός, επίσης, γνωρίζει και μιλά. Εγώ, προσωπικά, δεν τα είπα ποτέ, πριν τις εκλογές. Κι ας μου το καταλογίζει η απόφαση της Ν.Ε., η οποία ρίχνει ευθύνες:
-Στην απουσία ευρύτερων συμμαχιών
-Στην μη ταύτιση του από πολιτική άποψη με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο λόγω της στήριξης του από συμπολίτες που ανοικτά και δημόσια κατέκριναν το κόμμα μας όσο και λόγω πολιτικών θέσεων που διακηρύκτηκαν από το ψηφοδέλτιο ( κοπή τοπικού νομίσματος)
-Και φυσικά στην επιτελική ομάδα που δημιουργήθηκε και η οποία δεν μπόρεσε να στηρίξει επαρκώς τόσο την συγκρότηση του ψηφοδελτίου όσο και θέματα τεχνικού χαρακτήρα που είχαν σαν αποτέλεσμα την απόρριψη μέρους των υποψηφίων η την τοποθέτηση άλλων σε άσχετες περιοχές.
Η προσπάθεια που έγινε να μετατεθούν οι ευθύνες για την εικόνα αυτή σε συντρόφους του Περιφερειακού ψηφοδελτίου με απόδοση και πρόθεσης για κτύπημα των Ριζοσπαστών Ξανά υπέρ άλλων δημοτικών ψηφοδελτίων, η διασπορά φημών (και μέσω του διαδικτύου) για «ανταλλαγή» ψήφων ήταν κομματικά και πολιτικά απαράδεκτη, εμπόδισε την συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων στον κοινό στόχο, εμπόδισε την ΝΕ να λειτουργήσει σε κρίσιμες στιγμές , δηλητηρίασε τις σχέσεις μεταξύ μας και οπωσδήποτε επηρέασε αρνητικά την εκλογική επίδοση μας».
(Απόσπασμα από την απόφαση της Ν.Ε.)
Για τις συμμαχίες:
Σίγουρα, δεν επεδίωξα «ευρύτερες συμμαχίες» με τις τοπικές καθεστωτικές δυνάμεις. Και, σίγουρα, δεν κέρδισε η ΑΝΑΣΑ, επειδή έκαμε συμμαχία με τους διασπασμένους ΑΝΕΛ και την ανύπαρκτη «Πολιτική Συμφωνία». Η νίκη της ήταν αποτέλεσμα των πολυδιάστατων συμμαχιών του Θόδωρου Γαλιατσάτου, όπως αυτή εκφράστηκε και με υποψήφιους του Περιφερειακού ψηφοδέλτιου που στήριζαν, φανερά, τα ψηφοδέλτια της συγκυβέρνησης.
Για την πολιτική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ:
Οι θέσεις μου ήταν γνωστές, πριν την επιλογή μου, ως υποψήφιου Δημάρχου. Και τέθηκαν και υπόψη συντρόφων, πριν εκδοθούν, δίχως να υπάρξουν αντιρρήσεις. Ουδείς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, πλην του ΚΚΕ, έκαμε αναφορά ή επίκριση στις πολιτικές θέσεις των «Ριζοσπαστών». Να μας πουν ο συντονιστής και η Ν.Ε. σε ποια σημεία των πολιτικών θέσεων του δημοτικού ψηφοδέλτιου διαφωνούν. Η αναφορά στην «κοπή τοπικού νομίσματος» δεν υπάρχει στις θέσεις μας. Είναι επινόηση και ανακάλυψη του συντονιστή, που, άκριτα, υιοθέτησαν οι «αδιάβαστοι» της Ν.Ε. Οι «Ριζοσπάστες Ξανά», για το θέμα έχουν γράψει: «…επειδή γνωρίζουμε πώς παίζεται το παιχνίδι της εξαθλίωσης των λαών και της υποδούλωσης των κρατών: Το χρήμα είτε ευρώ είτε δραχμή, να γίνει δημόσιο εργαλείο, δημοκρατικά διαχειριζόμενο. «Λεφτά υπάρχουν», αλλά τα δημιουργούν, τα διαχειρίζονται και τα δανείζουν, μονοπωλιακά, οι τραπεζίτες». Κι αν δεν ξέρουν τι θα πει «παράλληλο νόμισμα», να φροντίσουν να μάθουν. Πρόκειται για έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης από το του λαό. Μόνο ως αστειότητα, μπορεί να διατυπωθεί ότι η ΑΝΑΣΑ κέρδισε τις εκλογές «γιατί είχε θέσεις ΣΥΡΙΖΑ». Οι 7 από τους 11 υποψήφιους της ΑΝΑΣΑ δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ως ανέκδοτο, μπορεί να λεχθεί ότι στις δημοτικές εκλογές έγινε μάχη προγραμμάτων και θέσεων.
Γράψατε, μετά από δική μου παρέμβαση, ότι η εκλογική απήχηση των «Ριζοσπαστών Ξανά» οφείλεται:
-Στο γεγονός ότι η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αντίστοιχη σε αριθμό, εμπειρία και γνώση με το απότομο εύρος της εκλογικής του δύναμη, σε αντίθεση με τις πελατειακές δυνατότητες που ανέπτυξαν οι άλλοι συνδυασμοί και οι παλαιοκομματικοί τοπάρχες τους.
-Στην χαλαρή σύνδεση της οργάνωσης μας με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που επέτρεψε την λεηλασία του χώρου μας από τις πελατειακές δυνάμεις των παλαιοκομματικών».
Η ανακολουθία και η αντίφαση των κειμένων σας είναι προφανείς και έγινε, για να θολωθεί η πραγματική αιτία του εκλογικού αποτελέσματος. «Οι Ριζοσπάστες Ξανά» παρουσίασαν ένα πολιτικό πρόγραμμα, που μπορεί να αγκαλιάσει το όλον του πληθυσμού που υποφέρει, πέρα από ιδεολογικές και κομματικές διαφορές και χωρίς να ακυρώνει την κομματική ένταξη ή την πολιτική πεποίθηση οποιουδήποτε.
Για την επιτελική ομάδα:
Την ευθύνη όλων, που αναγνωρίζει στις παραγράφους 2. και 3., την επαναφέρει ως προσωπική μου ευθύνη. Η χρήση «δύο μέτρων και δύο σταθμών» για αξιολόγηση των ίδιων πραγμάτων δείχνει μεροληψία και κακή πρόθεση. Ο υπεύθυνος για την μερική ακύρωση του ψηφοδελτίου έχει δηλώσει στη Ν.Ε. ότι «μπορεί να έκανα και λάθος». Και σε ραδιοφωνική εκπομπή, με τον κ. Φώτη Χαλιώτη, «είδα το ψηφοδέλτιο κάτω από πίεση χρόνου». Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προσπαθούν να τα καταλογίσουν σε άλλους.
Για την τελευταία παράγραφο:
Ενώ όλοι, εχθροί και φίλοι, μιλούσαν για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», εγώ σε όλη την προεκλογική περίοδο σιώπησα και το χρεώθηκα. Όσα έλεγε ο λαός, έχουν συνοψιστεί σε κείμενο από μέλος αντίπαλου ψηφοδελτίου (Φι.Κ.Ο.): «Όλη η νήσος βοούσε προεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διασπαστεί σε «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού» και «ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού». Στη σκέψη κάθε Κεφαλλονίτη ήταν ο φημολογούμενος ρόλος του Θόδωρου Γαλιατσάτου ως «φυτεύματος» του Διονύση Λυκούδη. Γιατί ουδείς εκ των «Ριζοσπαστών» δεν διέψευσε ή επιβεβαίωσε ευθέως τη φήμη; Γιατί το πρόβλημα αναφέρεται τώρα, κατόπιν εορτής, ακροθιγώς, μόνο και μόνο για να καταλήξουμε στο ΦΙ.Κ.Ο. φταίχτη; Φταίχτη γιατί τόλμησε να μπει σε ξένα χωράφια, αυτά των «επαγγελματιών» πολιτικών; Μήπως, λέω μήπως, οι «Ριζοσπάστες Ξανά» (εσωτερικού) φοβούνται να χαλάσουν την «ενότητα» (μαύρη ενότητα) του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, που πλέει πλησίστιος προς την πολυπόθητη Κυβέρνηση και γι’ αυτό κύπτουν την κεφαλή προς φάπα;»
Θα αποδοθούν ευθύνες σε εχθρούς και φίλους
Κάτω από την πίεση των ερωτήσεων εκπροσώπων των ΜΜΕ και του λαού, το μόνο που είπα, για να μην με περνάνε για αφελή, ήταν: «Θα αποδοθούν ευθύνες σε εχθρούς και φίλους». Αυτό κάνω σήμερα, ως χρέος κάθε προσώπου που εμπλέκεται στα κοινά. Δεν ανήκω στους επαγγελματίες πολιτικούς, για να σωπαίνω. Η Ν.Ε. απέδωσε ευθύνες σε μένα, ενώ κάποια από τα μέλη της άλλα έλεγαν έξω από αυτήν και πριν υποταχθούν στις επιλογές του ενός ανδρός. Οι «νηφάλιες» δημόσιες τοποθετήσεις ξεχάστηκαν και όλοι μαζί(πλην ενός) ταυτίστηκαν με την αναζήτηση «εξιλαστήριου θύματος» και «αποδιοπομπαίου τράγου». Σε κάθε μάχη αυτοί που χάνουν δεν σημαίνει ότι έχουν κι άδικο. Οι «Ριζοσπάστες Ξανά», με την παρουσία τους στις δημοτικές εκλογές, αποκάλυψαν την έκταση της διαπλοκής του τοπικού πολιτικού παραγοντισμού. Χωρίς αυτούς όλα θα ήταν «μία από τα ίδια» και «καλά καμωμένα». Οι μάσκες έπεσαν και υποχρεώθηκαν να δράσουν φανερά και σε συνεργασία σε κάθε γωνιά της Κεφαλονιάς. Κι εγώ έχω ακόμα φωνή: Η πολιτική έχασε στη μάχη που έδωσε με τους διαχειριστές της εξουσίας, τις ανήθικες συναλλαγές, την εξαγορά συνειδήσεων, τις ποικίλες προσωπικές εξυπηρετήσεις, την αδιαφανή και προκλητική διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Ο κόσμος και με δική μας ευθύνη και στο μέτρο των δυνατοτήτων και του χρόνου που είχαμε, δεν πείστηκε ότι ο Δήμος μπορεί να αποτελέσει εργαλείο επίλυσης ατομικών και συλλογικών προβλημάτων και ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην κυβερνητική επίθεση εξαθλίωσης του λαού. Και η πλειοψηφία της Ν.Ε. συμβάλει στην πολιτική νομιμοποίηση και παγίωση αυτής της ξένης προς τα συμφέροντα του λαού αθλιότητας. Θεωρώ ότι κάποιοι, που λένε ότι ανήκουν στην «αριστερή αντιπολίτευση» μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέρος του συστήματος που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση και τον εγκαταλείπει στην τύχη του.
Οι «Ριζοσπάστες Ξανά» ήρθαν για να μείνουν
Η ιστορία θα κρίνει αν οι πράξεις και οι παραλείψεις του καθένα μας είναι απλά λάθη ή οφείλονται σε πρόθεση. Θα είναι, όμως, πολύ αργά, όταν οι πολιτικές και ιδεολογικές συγγένειες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οδηγήσουν το κόμμα σε μια διακυβέρνηση καταστροφικής υποτέλειας. Μετά τις εκλογές, εμφανίστηκαν αιτήσεις εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, από υποψήφιους των ψηφοδελτίων της συγκυβέρνησης. Για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι «ευρύτερες συμμαχίες» και μέσα στο κόμμα. Για να δικαιωθούν όσοι τις επιθυμούν, αλλά και όσοι τις αποκάλυψαν. Είναι ευθύνη των μελών του να μην αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το «νέο ΠΑΣΟΚ», που άλλα έταζε και άλλα έκανε. Αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ζήσουμε τον απροκάλυπτο φασισμό και, μάλιστα, με την ψήφο του απελπισμένου λαού. Προσωπικά, θεωρώ ότι έχω κάμει το χρέος μου. Και θα συνεχίσω να το κάνω. Όσο η εξαθλίωση συνεχίζεται, θα υπάρχει πάντα η ανάγκη για Ριζοσπάστες. Οι «Ριζοσπάστες Ξανά» ήρθαν για να μείνουν και να μεγαλώσουν την πολιτική δύναμη των ανθρώπων που απειλούνται ή βρίσκονται σε κατάσταση καταστροφής. Προτείνουν ενότητα και οργάνωση, μόνο στη βάση των κοινών μας συμφερόντων. Όλοι μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε όσα απειλούνται, να διεκδικήσουμε αυτά που μας έκλεψαν και αυτά που θέλουμε, να χτίσουμε όσα μπορούμε. Η ευθύνη όσων δε συμμετάσχουν είναι δική τους.
Γεράσιμος Δημητράτος

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΕΝΣΤΑΣΗ 

από  http://kefalonianews.gr

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΕΝΣΤΑΣΗ
Προς κο Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Δυτ.Ελλάδος
Κοιν.1)Γραφ. κου Υπουργού Εσωτερικών
2) κο Εισαγγελλέα Κεφαλλονιάς
3) κο Δήμαρχο Κεφαλλονιάς
4) Μ.Μ.Ε.
Στίς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη 2014 κατήλθε (και εκλέχθηκε) ως υποψήφιος
ο Ιω. ΛΥΚΟΥΔΗΣ (επιχειρηματίας) και προμηθευτής του Δήμου Κεφαλλονιάς (οχι άπαξ
αλλά κατ’ εξακολούθηση). Ο Νόμος είναι σαφής. Παραθέτω απόσπασμα για υπενθύ-
μιση (και όχι για να πουλήσω πνεύμα)
4. Ασυμβίβαστα
1. Όποιοι εκλεγούν θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:
iv. Όποιοι συνδεθούν με το Δήμο ή την Κοινότητα, όπου έχουν εκλεγεί, ή τα νομικά τους πρόσωπα, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης δημοτικού ή κοινοτικού έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας, ύψους άνω των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους. 
http://www.ypes.gr/el/Elections/CityElections/CityElections
Υπουργείο Εσωτερικών – Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές
www.ypes.gr
3. Κωλύματα Εκλογιμότητας
Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΔΚΚ:
1. Δεν μπορούν να εκλεγούν στα αξιώματα των δημοτικών ή κοινοτικών αρχών:
……………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………
2. Επίσης, δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
………………………………………………………………………………………………………………………………..
ii.Όσοι συνδέονται με το Δήμο ή την Κοινότητα, όπου επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, ή τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εξαιρουμένων των Συνδέσμων, με σύμβαση που αφορά μόνο προμήθεια, εκτέλεση δημοτικού ή κοινοτικού έργου, παροχή υπηρεσιών, παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας, ύψους 5.000 ευρώ και άνω ετησίως. Δηλαδή όσοι έχουν συνάψει σύμβαση που οι όροι της δεν έχουν εκπληρωθεί κατά το χρόνο ανακήρυξης του υποψηφίου, από πλευράς υποχρεώσεων και των δύο μερών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι έχουν συνάψει με τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα σύμβαση έργου.
iii.Το κώλυμα αυτό ισχύει και για όσους είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι, και εταίροι κεφαλαιουχικών (δηλ. ΑΕ και ΕΠΕ) εταιρειών, που έχουν συμβληθεί με το Δήμο ή την Κοινότητα, στον οποίο προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα, με σύμβαση που αφορά μόνο προμήθεια, εκτέλεση δημοτικού ή κοινοτικού έργου, παροχή υπηρεσιών, παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας, ύψους 5.000 ευρώ και άνω ετησίως, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρίες αυτές υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) [29] του συνολικού κεφαλαίου της εταιρίας. Το ίδιο κώλυμα ισχύει και για όσους είναι εταίροι προσωπικών εταιριών (ΟΕ και ΕΕ), καθώς και για κοινοπρακτούντα πρόσωπα.
Επίσης σας παραθέτω σύνδεσμο στον οποίο φαίνονται οι εργασίες που έχει αναλάβει ο Ιω.ΛΥΚΟΥΔΗΣ
από τον Δήμο Κεφαλλονιάς. http://publicspending.net/greece/tabgreece-el.php?uri=http://publicspending.net/resource/paymentAgents/998594887
Υπάρχουν και άλλες αναρτήσεις με διάφορες άλλες προμήθειες στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Πέραν των ανωτέρω , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟ , προμηθευτής του ΔΗΜΟΥ
να είναι ταυτόχρονα και προμηθευτής του ΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΕΠΕΙΔΗ η ορκομωσία του ΝΕΟΥ Δημ.Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 30 Αυγ 2014
ελπίζω να ενεργήσετε ΑΜΕΣΑ και ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ .
Με εκτίμηση
Γιώργος Αντωνάτος
ηλεκτρολόγος
Αντ.Τρίτση 58
Αργοστόλι

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Δευτέρα 18.08.14
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με τον ΠΑΝΟ KΑΡΒΟΥΝΗ  
 από http://kefaloniapress.gr
 https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10371376_834114306606926_1387178135188744290_n.jpg?oh=2398992253e0f68955265d879fa054d7&oe=5480EE49
ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην  Ελλάδα:
"Ερχεται στην Κεφαλονιά βοήθεια από την Ευρωπαική Επιτροπή. Εως το τέλος Αυγούστου η ΕΕ  θα εγκρίνει ποσόν ειδικά για την Κεφαλονιά , για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές από τους πρόσφατους σεισμούς."

 
 iiiiiiii.jpg
 
Πάνος Καρβούνης , επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην  Ελλάδα, λάτρης της Κεφαλονιάς και επισκέπτης της για πολλά χρόνια,
 
√ αποκαλύπτει ότι εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , έως τέλος Αυγούστου, χρηματοδότηση  για την Κεφαλονιά για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών
 
ενημερώνει για τα δυο μεγάλα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρώπης από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις και οι αγρότες της Κεφαλονιάς
 
παρατηρεί τις αδυναμίες της τοπικής αγοράς και προτείνει τρόπους βελτίωσης
 
θεωρεί ότι το μέλλον της Κεφαλονιάς είναι προς τα .. έξω, στις εξαγωγές  των θαυμάσιων αγροτικών προϊόντων μας 
 
                                                                                                                                                                                                                                        
 Ο κ. Πάνος Καρβούνης βρέθηκε στην Κεφαλονιά φιλοξενούμενος του Παύλου Παπαδάτου. Παρότι ήταν σε διακοπές ζητήσαμε να συνομιλήσουμε και αυτός ευγενικά το δέχτηκε.
√  Διαβάστε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις του για την Κεφαλονιά και την ανάπτυξή της αλλά και τις αποκαλύψεις του για την βοήθεια που έρχεται απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
 https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t1.0-9/10600527_834115303273493_9172638955510964803_n.jpg
 
 «Η σχέση μου με την Κεφαλονιά ξεκίνησε από 14ετών!!»
 
 
 ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΚΑΛΑΣ  Φωτο: Φοιβος Μποζας
 
 
Κύριε Καρβούνη καλώς ήρθατε για μια ακόμα φορά στην Κεφαλονιά. Αφού σας ζητήσουμε συγνώμη που εισβάλλαμε στις διακοπές σας με αυτή τη συζήτηση, πες τε μας, πως βρεθήκατε στην  Κεφαλονιά?
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Κεφαλονιά ως επισκέπτης. Αυτή τη φορά όμως είναι διαφορετικά. Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος εξ αίτίας  του γεγονότος των σεισμών που συνέβηκε και επλήγη αυτός ο τόπος που είναι τόσο προικισμένος από τη φύση, από το Θεό, από τους ανθρώπους.
 
Παρακολούθησα την περιπέτεια που πέρασε η Κεφαλονιά και επειδή έχω επισκεφτεί πολλές φορές αυτό το νησί και έχω δεθεί μαζί του αλλά και λόγω της φιλίας μου με τον Παύλο Παπαδάτο.
 
Με τον Παύλο μας συνδέει μια μεγάλη φιλία και καθώς είναι Κεφαλονίτης , συνέχεια μιλάει για την Κεφαλονιά, και μιλάει με πάθος για το νησί του. Αυτό το πάθος και αυτή την αγάπη του , μας την μεταφέρει.  Η γνώση μου για την Κεφαλονιά και η φιλία μου με τον Παύλο Παπαδάτο με ευαισθητοποίησαν ιδιαίτερα για το νησί.
 
Ξέρετε, για πρώτη φορά ήρθα στην Κεφαλονιά σε ηλικία 14 ετών , μαθητής σε σχολική εκδρομή.
 
 
Πάνος Καρβούνης και Παύλος Παπαδάτος στον Αγιο Κωνσταντίνο
 
Και ποια Κεφαλονιά προτιμάτε κύριε Καρβούνη? Την τότε ή την σημερινή?
 
Την σημερινή! Γιατί η Κεφαλονιά τώρα είναι πιο «ανοικτή» προς τα έξω ενώ κρατάει πολλά στοιχεία παραδοσιακά. Η Κεφαλονιά δεν έπεσε στην «παγίδα» της Μυκόνου ή της Σαντορίνης . Στις βόλτες μας στη πόλη βλέπουμε ότι έχει κρατήσει πολλά από το παρελθόν . Αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάει και πιο μπροστά.
 
Ο τρόπος παραδείγματος χάρη παρουσίασης των προϊόντων σε καταστήματα της παραλιακής οδού στο Αργοστόλι θα μπορούσε να είναι πιο  ελκυστικός διότι άλλο να απευθύνεσαι στους Κεφαλονίτες και άλλους στους χιλιάδες
επισκέπτες.
 
 
Τι παρατηρήσατε στην αγορά μας?  Θα έχουν ενδιαφέρον οι εντυπώσεις που σας δώσαμε από την πόλη μας..
 
Παρατήρησα ότι κεντρικά μαγαζιά στην παραλιακή , όχι στο Λιθόστρωτο ,  δεν έχουν πάντα  ελκυστικές  προθήκες, ετσι που να προσελκύουν τον πελάτη. Είδα τεράστιες πινακίδες , όπως να ‘ναι , εμφιαλωμένα νερά  στοιβάζονται   έξω από τα σούπερ μάρκετ αντι να τα κρύβουν και να αποθηκεύονται σε άλλη θέση, ο καθένας κάνει ο.τι θέλει. Η αγορά του Αργοστολιού, τα μαγαζιά της , πρέπει να είναι μια σειρήνα που να τραβάει τον πελάτη να μπει μέσα στα μαγαζιά για να αγοράσει  τα τοπικα προϊόντα. Ίσως χρειάζεται και κάποιος να τους υποδείξει πως να  παρουσιάζουν τα προϊόντα τους . Υποδέχεσθε χιλιάδες τουρίστες για λίγες ήπολλές ώρες , η βιτρίνα σας είναι η παραλιακή και –επιτρεψατέ μου να παρατηρήσω ότι είναι «λίγο απ’ όλα» .
 
Η Κεφαλονιά είναι ιδιαίτερα προικισμένη από τη φύση, είναι χαρισματική, χρειάζεται όμως το «κατι παραπάνω» στο μάρκετιγκ , στον τρόπο που θα την προωθήσετε στους τουρίστες και τους καταναλωτές.
 
Να σας πω ότι εμείς πηγαίναμε στα καταστήματα τροφίμων και αναζητούσαμε με μεγάλη δυσκολία τοπικά προϊόντα. Επρεπε να ψάξουμε πολύ στα ράφια ενώ θα έπρεπε στο κέντρο του καταστήματος να υπήρχε προθήκη μόνο με τα τοπικά σας προϊόντα. Ανακαλύψαμε θαυμάσια τοπικά τυριά παραγωγής Κεφαλονιάς, αλλά έπρεπε να επιμείνουμε , να τα ζητήσουμε.
 
Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σας. Ιδιαίτερα τα τυροκομικά μας προϊόντα έχουν μεγάλες δυνατότητες.. 


 http://greece.greekreporter.com/files/European-Commission1.jpg
 
 
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει με κοινωνική ευθύνη την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα»
 
 
Κύριε Καρβούνη ας εξηγήσουμε στους Αναγνώστες μας  ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή? Διαχειρίζεστε κονδύλια για την Ελλάδα?
 
Όχι, όχι. Δεν διαχειρίζομαι εδώ στην Ελλάδα κοινοτικά κονδύλια.  Η διαχείριση των κονδυλίων γίνεται από τις Βρυξέλλες.  Η δουλειά μου στην Ελλάδα είναι να μεταδίδω προς τις Βρυξέλλες  τι σημαντικό γίνεται στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτά τα «πέτρινα χρόνια» της οικονομικής ύφεσης που ζούμε, ούτως ώστε στις αποφάσεις τους οι Βρυξέλλες να παίρνουν υπόψη τους την πραγματική οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας .
 
Αυτό είναι μισή μου δουλειά . Η άλλη μισή μου είναι να μεταδίδω εδώ στην Ελλάδα τα μηνύματα των Βρυξελλών προσαρμοσμένα στην Ελληνική πραγματικότητα.
 
 
Εσείς διαπιστώσατε να ευαισθητοποιείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από αυτά που περνάμε στην Ελλάδα? Για τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που ζούμε, για την οικονομική εξαθλίωση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων? Για την ανεργία των νεων ανθρώπων?
 
Ναι, η Ευρωπαϊκη Επιτροπή είναι απολύτως ευαισθητοποιημένη.  Πρώτα από όλα θυμηθείτε ότι η Ευρώπη ήταν ο μόνος παράγοντας διεθνώς που κράτησε την Ελλάδα «ζωντανή» όταν έφθασε στην χρεοκοπία το 2010 . Και μετά μην ξεχνάτε ότι έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα  240 δις ευρώ, ποσόν που δεν έχει δοθεί σε καμία χώρα ποτέ στην οικουμένη! Άρα έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή..
 
Τα 240 δις κύριε Καρβούνη είναι δάνειο δεν μας χάρισαν τίποτε οι Ευρωπαίοι..
 
Ναι είναι δάνειο ,αλλά τεράστιου ύψους,  μεγάλης χρονικής διάρκειας για την αποπληρωμή του  και με πολύ μικρό επιτόκιο. Και με το ρίσκο φυσικά να μη τα πάρουν ποτέ πίσω αν δεν εχουμε εμεις ανακαμψη.
 
Αυτό το δάνειο δεν μεγάλωσε την οικονομική μας εξάρτηση από την Ευρώπη? Δεν αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις μας απέναντί τους?
 
Όχι, όχι!  Διότι το σημερινό χρέος της  Ελλάδας αν και είναι υψηλό, είναι καλύτερο «ποιοτικά» από αυτό που είχαμε το 2010. Δηλαδή η Ελλάδα τώρα χρωστάει σε κράτη όχι σε ιδιώτες ,  δεύτερον –επαναλαμβάνω-  έχει πολύ μεγάλο χρόνο αποπληρωμής και τρίτο πολύ μικρό επιτόκιο.
 
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αν και έχει ψηλό δανεισμό ,πληρώνει για τοκοχρεολύσια πολύ λιγότερα από αυτά που πλήρωνε το 2010. Αυτό δεν είναι πολύ γνωστό , νομίζω όμως ότι πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας τώρα που θα κουβεντιάσουμε με τους Ευρωπαιους εταίρους μας την ελάφρυνση του χρέους .
 
Τι θέλουμε ακριβώς σαν  χώρα;  
 
Θέλουμε ονομαστική μείωση του χρέους ή θέλουμε κυρίως να πληρώνουμε κάθε χρόνο ένα μικρότερο ποσόν για τοκοχρεολύσια , γεγονός που θα μας δίνει περιθώρια για την ανάπτυξή μας;
 
 http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/xreos-ellada-xreokopia-660.jpg
 
 
Ο Ελληνας έχει ταυτίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο με τους σκληρούς δανειστές μας, όσο και με τους τροϊκάνους ..για μας είναι το ίδιο.. Δεν έχει φανεί αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση της ΕΕ προς την Ελλάδα, δεν την βλέπουμε στη καθημερινή μας ζωή, στα οικονομικά μας προβλήματα, στις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που ζούμε..
 
Η παρατήρησή σας είναι απολύτως σωστή.
Εκεί, θα έλεγα ότι φταίει το Ελληνικό πολιτικό σύστημα . Γιατί δεν έφεραν την χρεοκοπία της Ελλάδος οι ξένοι . Οι ξένοι κλήθηκαν να βοηθήσουν όταν βρεθήκαμε μόνοι και χρεοκοπημένοι . Το πολιτικό σύστημα της χώρας για να αποποιηθεί των ευθυνών του στοχοποίησε τους "ξένους δανειστές" διότι αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο. Οι ξένοι δανειστές δεν είναι παρόντες , δεν μπορούν να αμυνθούν αλλά και δεν θέλουν πολλές φορές να αμυνθούν. Προέχει η σωτηρία της Ελλάδας εστω κι αν οι ευθύνες  δεν επιμερίζονται δίκαια.
 
Γιατι για να βγει η Ελλάδα από τη κρίση,  πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα Αυτό δε που κυρίως πρέπει να αλλάξει είναι το κράτος.  Δεν μπορεί με τη διοίκηση που είχαμε το 2009 πχ τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά να πάει μπροστά η χώρα.  Οι Ελληνες πολίτες «τρέμουν» όταν διαβούν τη πόρτα της δημόσιας διοίκησης για το τι εμπόδια, τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν..
 
Και κυρίως τι θα πληρώσουν..
 
Και βέβαια τι θα πληρώσουν! Αυτό που είναι σήμερα ο στόχος στην Ελλάδα είναι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν  το κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη, πιο ελκυστικές   τις επενδύσεις στο τόπο μας, και το σύστημα λιγότερο δαπανηρό ούτως ώστε και ο πολίτης να πληρώνει λιγότερα χρήματα και να του προσφέρουν μια ποιότητα υπηρεσιών υψηλότερη. Στην Ελλάδα δεν ξέραμε καν πόσους δημόσιους υπάλληλους πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος , πόσα μισθολόγια είχαμε, πόσους συνταξιούχους είχαμε, τι πλήρωναν τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ.  Ηταν όλα αδιαφανή.  Όλα αυτά θα έλεγα ότι έχουν μπει σε μια σειρά , τα αποτελέσματα αυτής της πλήρους αναδιοργάνωσης θα φανούν προοδευτικά. Αυτό το οποίο είναι πλέον σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα πέρασε τα πιο δύσκολα , τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας και μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει ένα αμυδρό φως γιατι για πρώτη χρονιά μετά από έξι χρόνια ύφεσης η Ελλάδα θα φύγει από την ύφεση και του χρόνου έχει προβλεφθεί μια ανάπτυξη περίπου 3%, ένα σημαντικό ποσοστό όταν ξέρουμε πόσο έπεσε το Ακαθάριστο  εισόδημα της χώρας  τα τελευταία χρόνια.
 
 Κύριε Καρβούνη, τα στατιστικά της Ευρώπης και των δανειστών μας προβλέπουν ότι βγαίνει η Ελλάδα από την ύφεση, εμείς όμως οι πολίτες μπαίνουμε σε μια καινούργια ύφεση (που κινδυνεύει να γίνει μόνιμοι )με τους δυσβάστακτους φόρους που εξαγγέλλονται απανωτά.. όπως τελευταία με τον ΕΝΦΙΑ.. Τι σόι ανάπτυξη μπορεί να είναι αυτοί με τους πολίτες να δυστυχούν?   Εμείς εδώ στην Κεφαλονιά και κυριως στη σεισμόπληκτη περιοχή της Παλικής  καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκα ποσά για γκρεμισμένα σπίτια! Για κατεστραμμένη περιουσία!  Εμείς δεν βλέπουμε στον ορίζοντα αυτά που προβλέπετε εσείς οι τεχνοκράτες  ή οι διεθνείς οικονομολόγοι.  Η ζωή μας κάθε μέρα είναι και χειρότερη, οι φόροι έχουν εξαντλήσει τους εργαζόμενους , τους συνταξιούχους και τους μικρους επιχειρηματίες.
 
Μα στην Κεφαλονιά δεν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ;
 
Υπάρχει και σχετικό ΦΕΚ αλλά δεν το πήραν υπόψη τους οι τεχνοκράτες.
 
Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής . Ο ΕΝΦΙΑ είναι καθαρά ελληνική αρμοδιότητα . Η Ελλάδα αποφάσισε να φτιάξει αυτόν το φόρο.
 
Για να μπουν λεφτά στα ταμεία.
 
Για να εισπράξει ασφαλώς. Δεν έχει όμως ουδεμία αρμοδιότητα η Ευρώπη στις αποφάσεις της Ελλάδας.  Η Ευρώπη θέτει στόχους , πχ αύξηση των φορολογικών εσόδων , η υλοποίηση  τους όμως , δηλαδή η διαμόρφωση του συγκεκριμένου φόρου , είναι ελληνική υπόθεση. Σίγουρα  θα έπρεπε να είναι ποιοτικά καλύτερος αυτός ο φόρος .
 
Να είναι δίκαιος πάνω από όλα!
 
Δίκαιος και σωστός !  Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κτηματολόγιο και σας υπενθυμίζω ότι μέχρι πρόσφατα πληρώναμε τον ΕΝΦΙΑ μέσω ΔΕΗ . Δεν υπήρχε μια ακριβής λίστα να ξέρουμε τι ακίνητα ακριβώς έχει ο κάθε πολίτης για να φορολογηθεί.  Προφανώς τα λάθη του ΕΝΦΙΑ θα διορθωθούν, αυτό είδαμε από τις σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης
 
Ανησυχούμε όμως κύριε Καρβούνη. Πόσο δηλαδή μπορεί να διορθωθεί αυτό το τέρας που αντιμετωπίσαμε?
 
Το καταλαβαίνω , αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι και το κράτος πρέπει να μαζέψει έσοδα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ιδίως τώρα που είδαμε ότι ο εξωτερικός δανεισμός δεν είναι λύση και δεν φέρνει ανάπτυξη. Οι αστοχίες του ΕΝΦΙΑ αντανακλούν τις αδυναμίες που έχει το κράτος μας. 
 
Συνεπως..Πάμε στον εσωτερικό δανεισμό, από τους πολίτες επί δικαίων και αδίκων
 
Η Κυβέρνηση φαντάζομαι θα διορθώσει τα λάθη με ειδικές διατάξεις, ειδικά για την Κεφαλονιά η οποία πλήγηκε ιδιαίτερα.. Για αυτό το λόγο εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει από τη πλευρά της την Κεφαλονια.
 
 
 Με τον  Johannes Hahn επικεφαλή του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ
 
 «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει μεγάλη οικονομική βοήθεια για την Κεφαλονια, έως το τέλος Αυγούστου»
 
 Πως θα την βοηθήσει κύριε Καρβούνη? Εδώ απέρριψε το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για αποζημιώσεις στους σεισμοπαθείς..
 
Όχι, όχι δεν είναι έτσι.  Αυτό που συνέβη είναι ότι την άνοιξη του 2014 , μετά τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, τροποποιήθηκε ο Κανονισμός του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης  μέσα από το οποίο αποζημιώνονται οι χώρες που έχουν υποστεί απώλειες από φυσικές καταστροφές και προβλέφθηκε η αποζημίωση όχι μόνο για καταστροφές εθνικής εμβέλειας , όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα , αλλά και περιφερειακής εμβέλειας όπως πχ οι σεισμοί της Κεφαλονιάς.
 
Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα αποζημίωσης και έχει προβλεφθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αποζημιώσει μέρος των ζημιών των μεγάλων υποδομών πχ δρόμοι, δίκτυα , αρχαιολογικοί χώροι…  Συνεπώς έχει γίνει μια απογραφή των ζημιών στις μεγάλες υποδομές της Κεφαλονιάς , με βάση αυτήν έχει κατατεθεί αίτημα από την Ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται  να αποφασίσει αυτή την αρωγή για την Κεφαλονιά και μάλιστα πολύ σύντομα, έως τέλος Αυγούστου.
 
Α, αυτό είναι μια καλή είδηση! Πότε προβλέπετε να γίνει η εκταμίευση αυτής της βοήθειας καθώς η γραφειοκρατία στη Κομισιόν είναι χρονοβόρα.
 
Ναι. Υπάρχουν ακόμα διαδικασίες που πρέπει να γίνουν.. Αυτή η απόφαση της Επιτροπής πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κράτη –μέλη και αυτό θα γίνει σε συζήτηση των αρμόδιων Υπουργών των κρατών μελών, στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και παράλληλα θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη νέα του μάλιστα σύνθεση. Φαντάζομαι ότι αυτά θα προχωρήσουν αρκετά γρήγορα γιατί όλοι ξέρουμε έρχεται χειμώνας. Και μάλιστα η Επιτροπή θα διορθώσει και τον προϋπολογισμό της ώστε να μπορέσει να εκταμιεύσει αυτό το ποσόν το γρηγορότερο δυνατόν. Ελπίζω ότι πριν να λήξει το 2014 να έχουν εκταμιευτεί τα κονδύλια από την ΕΕ προς την Ελληνική Κυβέρνηση.
 
 Θα έλεγα ότι αυτό το διάστημα  η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη προς την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται έως τέλος του Αυγούστου. Η συζήτηση της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ έχει γίνει , άρα η μπάλα είναι τώρα στις Βρυξέλλες.
 
Μπορείτε να μας αποκαλύψετε για τι ποσόν αποζημίωσης  πρόκειται?
 
Σε αυτή τη φάση όχι,  το χειρίζονται οι Υπηρεσίες της Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Θα ήθελα όμως να σας επισημάνω ότι η Ευρώπη βλέπει θετικά το αίτημα. Ο αρμόδιος μάλιστα επίτροπος που έχει την ευθύνη του ταμείου αλληλεγγύης ,ο κ. Johannes Hahn, ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με Υπουργούς αλλά και  με τον Περιφερειάρχη κύριο Σπύρου . Εδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πραγματικό ζήλο για την προώθηση του αιτήματος της Κεφαλονιάς το γρηγορότερο δυνατόν.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να βελτιώσει την απόφαση της Επιτροπής και ως προς το ύψος της βοήθειας και προς άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά πχ βοήθεια για τις σχολικές υποδομές? Τα Μουσεία?
 
Βεβαίως έχει λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο . Η Ευρωπαική Επιτροπή θα πάρει σοβαρά υπόψη της τη θέση που θα υιοθετήσει  το νεοεκλεγμένο Ευρω-Κοινοβούλιο.
 
Αρα θα πρέπει η Κεφαλονιά , οι τοπικές αρχές να ενημερώσουν για την κατάσταση τους Ευρωβουλευτές?
 
Οι Ελληνες ευρωβουλευτές θα πρέπει να είναι γνώστες της κατάστασης ,να είναι πλήρως ενημερωμένοι και κυρίως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα επιληφθεί   του θέματος πριν αυτό τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια . Αυτή η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να έχει την καλύτερη ενημέρωση για την κατάσταση στην Κεφαλονιά και τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τις καταστροφές στις υποδομές.
 
 

  «Κάντε το νέο ΕΣΠΑ, εργαλείο ανάπτυξης του νησιού σας.»
 
Εμείς, μπορούμε να κάνουμε κάτι? Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν να παρέμβουν σε αυτό το σημείο?
 
Όχι δεν μπορείτε να κάνετε τωρα κάτι. Είναι θέματα που τα χειρίζεται μόνο η Κυβέρνηση  με την Ευρωπαϊκη Επιτροπή.
 
Η Κεφαλονιά όμως μπορεί να κάνει πολλά στα πλαίσια του  νέου Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2014-2020 και κυρίως όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος γιατι  η Ευρώπη θα δώσει πλέον έμφαση στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας Πιστεύω ότι παρά τις πληγές που σας άφησαν οι τελευταίοι σεισμοί , θα πρέπει να δείτε όλη αυτή την περιπέτεια  σαν μια νέα αρχή, ως ευκαιρία ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων και βελτίωσης των προϊόντων και των τουριστικών υπηρεσιών.  Έχουν  κατατεθεί στις Βρυξέλλες τόσο το εθνικό όσο και το περιφερειακό πρόγραμμα ενίσχυσης  των Ιόνιων Νησιών , έως το τέλος του 2014 θα έχουν εγκριθεί τα προγράμματα και θα αρχίσει η άμεση υλοποίηση των έργων που έχει προτείνει η Κεφαλονιά για χρηματοδότηση.
 
Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει χρηματοδότηση υποδομών αλλά το βάρος του, οπως ειπα, θα είναι πλέον  στην ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Θα έλεγα ότι το χαρκακτηριστικό του νέου προγράμματος είναι περισσότερο η στήριξη των επιχειρήσεων και λιγότερο των δημόσιων υποδομών  - με την επιφύλαξη στη Κεφαλλονιά επισκευής των ζημιών στις υποδομές απο τον σεισμό - καθώς βιώσιμες θέσεις εργασίας δημιουργούν κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ένα  έργο υποδομής πχ η κατασκευή μιας οδικής αρτηρίας , φέρνει απασχόληση την ώρα που πραγματοποιείται και για όσο διάστημα διαρκούν τα έργα.
 
Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς που σχεδόν όλες είναι μικρές, θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτή την ευκαιρία επικεντρώνοντας στο τι μπορεί να προσφέρει αυτό το νησί που δεν μπορούν να προσφέρουν τα άλλα. Εχετε παραδείγματος χάρη σε μια εξαιρετική, μια σπάνια φύση που μπορεί να αναπτύξει όχι μόνο εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά να προσελκύσει για μελέτες, παρατήρηση κλπ επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια, φοιτητές κλπ.
 
 
 http://www.athinorama.gr/lmnts/articles/2004421/3.jpg
 
 «Η ανάπτυξη της Κεφαλονιάς είναι έξω από το νησί. Στις εξαγωγές των θαυμάσιων προϊόντων σας»
 
 Ξέρετε εκτός από τη φυσική ομορφιά η Κεφαλονιά έχει και έναν πρωτογενή τομέα που παράγει μοναδικά προϊόντα : το τυρι μας που δυστυχώς δεν φέρει την ονομασία «φέτα» από λάθος των τότε διοικούντων, έχουμε εξαιρετικό μέλι, έχουμε τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς με εξαγωγές.. δυστυχώς όμως ο πρωτογενής μας τομέας έχει «θυσιαστεί» στη μονόπλευρη τουριστική εξέλιξη (όχι, ανάπτυξη δεν πρόκειται για ανάπτυξη..) ..
 
Πολύ καλά κάνατε και θίξατε το θέμα του πρωτογενούς τομέα γιατί υπάρχει και το Ευρωπαϊκό ταμείο Γεωργικής ανάπτυξης από το οποίο μπορούν να ωφεληθούν οι τοπικές επιχειρήσεις τόσο για βελτίωση των προϊόντων τους, για έρευνα, για εξαγωγές.  Αυτός ο πρωτογενής τομέας –κατά τη γνώμη μου- είναι η δύναμη της Κεφαλονιάς για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και περαιτέρω ανάπτυξης.
 
Είναι καιρός να κοιτάξετε και πέρα της Κεφαλονιάς. Μπορεί η τοπική αγορά να είναι μικρή για την κατανάλωση των προϊόντων σας και να διστάζουν οι παραγωγοί για επενδύσεις, όμως ο κόσμος είναι ανοικτός για τα προϊόντα σας. Ο κόσμος αναζητάει ποιοτικά προϊόντα μικρών παραγωγών, όμορφων τόπων, τόπων με ιστορία.. Αναφέρομαι σε εξαγωγές από το νησί προς την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
 
Η Κεφαλονιά είναι ένα πολύ καλό brand. Σας το λέω αυτό ως «τρίτος», ως άνθρωπος που έρχομαι εδώ χρόνια αλλά και που εχει ζήσει πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Βλέπω την εξέλιξή σας, βλέπω τις δυνατότητές σας. Το νησί έχει «ακουστεί» πολύ τα τελευταία χρόνια μετά το φιλμ «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», αλλά γενικά η χώρα μας έχει πολύ καλό brand  για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
 
 
http://blackandwhitewallpaper.weebly.com/uploads/1/9/7/6/19768865/6555834_orig.jpg
 
  «Δείτε την περιπέτεια των πρόσφατων σεισμών σαν μια ευκαιρία ανάπτυξης του νησιού σας».
 
 
  Πεποίθησή μου είναι ότι η κρίση και αυτά που περάσατε τον τελευταίο χρόνο με τους πρόσφατους σεισμούς πρέπει να τα δείτε σαν μια ευκαιρία αλλαγής σε όλα τα επίπεδα : διακυβέρνησης, εξουσίας, νοοτροπίας, επιχειρηματικότητας.. Να τα δείτε σαν ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.  Η Κεφαλονιά πρέπει να βγει από την εσωστρέφειά της, πρέπει να βγει προς τα έξω και με τα προϊόντα της και τις υπηρεσίες της.
 
Πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο υποδέχεται τον τουρίστα, να είναι πιο φιλικός προς τον καταναλωτή, πιο ελκυστικός , πιο ωραία διακοσμημένος και με μεγαλύτερη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς 
 
Αναφέρεστε σε στοιχειώδης κανόνες μάρκετιγκ
 
Ακριβώς.. Το μέρος είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ , απίστευτο. Αν όμως εσείς δεν το προβάλετε σωστά τότε χαμένοι θα είστε εσείς. Χαρη στον οικοδεσπότη που με φιλοξενεί, τον αγαπητό φίλο Παύλο Παπαδάτο ,γνώρισα εκπληκτικά σημεία της Κεφαλονιάς, ποια Καραϊβική? Κολυμπήσαμε σε σημεία που η ομορφιά του τοπίου κόβει την ανάσα.. Έχω σαστίσει πως ένα τόσο μικρό μέρος κρύβει τόσες εναλλαγές , τόσες ευκαιρίες ομορφιάς .  Αυτό σας δίνει πολλά εφόδια για τον εναλλακτικό τουρισμό. Η Κεφαλονιά δεν είναι μόνο η θάλασσα. Η Κεφαλονιά έχει ένα μοναδικό βουνό, τον Αίνο, έχει φαράγγια, έχει σπήλαια , έχει λίμνες. έχετε μονοπάτια.. Εκπληκτικά σημεία αλλά αναξιοποίητα.. Αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για να επιμηκυνθεί η τουριστική σαιζόν η οποία είναι σήμερα πολύ μικρή.. Υπάρχουν εκατομμύρια τουρίστες που θέλουν να περπατήσουν, να εξερευνήσουν το νησί και αυτό μπορεί να γίνει μόνο άνοιξη και φθινόπωρο..
 
Ζείτε σε έναν ευλογημένο από το θεό και τη φύση τόπο, αξιοποιείστε τον, εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες, το κοφτερό κεφαλονίτικο μυαλό σας και δώστε μια ευκαιρία για την ανάπτυξη του νησιού σας.
 
Κύριε Καρβούνη, νομίζω ότι εκμεταλλευτήκαμε τον χρόνο σας και σας ζητάμε συγνώμη για αυτό . Είστε σε διακοπές, πρέπει να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την παρέα των φίλων σας.. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συζήτηση, για τις πληροφορίες που μας εμπιστευτήκατε και κυρίως για την αγάπη σας για το νησί μας. Τώρα ξέρουμε ότι η Κεφαλονιά έχει έναν καλό φίλο στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.. Σας ευχαριστούμε θερμά..
 
Και εγω σας ευχαριστώ που μέσα από το kefalonia press δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω τους Κεφαλονίτες για τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δοκιμασία που περάσατε και την βοήθεια που πρόκειται να σας δοθεί και μάλιστα πολύ σύντομα. Ας είναι όλα για το καλό και την ανάπτυξη του τόπου σας.
 
Μακάρι…

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Αυγουστιάτικες ΑΣΤΟΧΙΕΣ… 

από http://kefalonianews.gr

Αυγουστιάτικες ΑΣΤΟΧΙΕΣ…
Η μετα-δεκαπενταυγουστιάτικη εποχή του 2014 είναι γεγονός.
Είθισται να λένε ότι μόλις περάσει ο δεκαπενταύγουστος αρχίζουν και τα μαζεύουν οι επισκέπτες.
Έχω την εντύπωση ότι έχουμε μπροστά μας ακόμα λίγες μέρες.
Πριν αρχίσουν να’ρχονται οι επισκέπτες του Σεπτέμβρη.
Όσοι δεν έχουν παιδιά για σχολείο.
Αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν διακοπές τον μήνα Σεπτέμβρη γιατί έχει ησυχία.
Είναι ο μήνας των συνταξιούχων και όσων ψάχνουν για καλές τιμές.
Ξεσάλωσαν όλοι τις μέρες αυτές.
Ακρίβεια και τίποτ’ άλλο.
Η βενζίνη εδώ στο νησί μας δεν ξέρω αν πλησίασε τα 2 ευρώ.
Αλλά τι να το κάνεις.
Η ακρίβεια ήταν τέτοια που δεν σου επέτρεπε να δώσεις παράταση στις διακοπές σου.
Ποιος χάνει απ’ αυτή την εσπευσμένη αναχώρηση;
Τέλος πάντων….
Βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα απέραντο χάος.
Όλοι θέλουν να τα «αρπάξουν».
Από το κράτος μέχρι τον τελευταίο επιχειρηματία αυτού του τόπου.
Τι να σου κάνουν κι αυτοί οι ψημένοι.
Ξέρεις τι είναι να βαράς μύγες όλη μέρα.
Ασφαλώς περιμένουμε ανακοινώσεις από τους Ξενοδόχους.
Τους καταλυματίες
Και πάει σερί.
Όλοι ήταν ….άψογοι.
(Τρομάρα τους).
Εκδηλώσεις να δούνε τα μάτια σας.
Δεν τις προλαβαίναμε.
Προσπαθούσαμε να τις καλύψουμε όλες.
Να κρατήσουμε το …. «ποίμνιο» μας ενημερωμένο.
Όλες οι ειδήσεις.
Όσοι έστελναν προσκλήσεις ασφαλώς η κάλυψη ήταν δεδομένη.
Ιδιαίτερα όσοι παρουσιάζουν το ….πόνημα τους.
Το βιβλίο τους.
Δεν θα έπρεπε να μας το αφιερώνουν μιας και τους κάνουμε την τιμή να το παρουσιάζουμε;
Μόνο από τον Κίμωνα Γεωργακάκη τα «Παιδιά της Εποχής», ευγενικά μας αφιέρωσε ένα βιβλίο του.
Σπάνια να συμβεί αυτό.
Πολύ σπάνια.
Δεν πειράζει όμως.
Έτσι, το γράφω για να σας θυμίσω ότι απλά πράγματα τα έχουμε ξεχάσει.
Βρισκόμαστε δυστυχώς σε μια άλλη εποχή.
Η αυγουστιάτικη γιορτή του Αγίου Γερασίμου δεν πήγε καλά φέτος.
Δεν ανηφόρισα προς τα Ομαλά.
Κάθε Αύγουστο δεν πάω, προτιμώ την …. «ορίτζιναλ» γιορτή του Οκτώβρη.
Η γιορτή του Αυγούστου είναι για να γεμίζει το παγκάρι του Μοναστηριού.
Φέτος όμως δεν πήγαν καλά οι δουλειές.
Έτσι μου είπαν.
Που, άλλες χρονιές που γινόταν «πατείς με πατώ σε».
Την δοξολογία την παρακολούθησα από το Ionian channel.
Κακή σκηνοθετικά η μετάδοση.
Απαξίωση στην πολιτική ηγεσία του τόπου.
Ούτε καν έδειξε την άφιξη τους.
Λίγα πλάνα πάνω τους.
Εμμονή συνεχώς να δείχνει όσους προσκυνούσαν το σκήνωμα του Αγίου.
Ενώ μέσα στο ναό γίνονταν διάφορα θρησκευτικά δρώμενα.
Το…. «λείψανο» του Μητροπολίτη μας κ. Σπυρίδωνα με τα βίας το έδειξε δυο φορές.
Ενώ την περιφορά του σκηνώματος του Αγίου, ενώ είχε βγει έξω στα σκαλοπάτια του Ναού, συνέχιζαν να δείχνουν μέσα στο ναό.
Το κυριότερο.
Δεν έδειξε την περιφορά μέχρι τον πλάτανο, όπου εκεί είναι και η …..ουσία της περιφοράς του σκηνώματος.
Λένε ότι τον πλάτανο τον φύτευσε ο Άγιος Γεράσιμος.
Ευτυχώς έσωσε την κατάσταση μελωδικά ο Αγαθάγγελος.
Οι ψαλμωδίες πράγματι ώρες – ώρες ακουγόντουσαν ….θεϊκές.
Έχει μεγάλες ικανότητες αυτό το παιδί.
Δεν είναι λίγο πράγμα να διευθύνεις την Χορωδία της Λυρικής.
Έτσι;
Η ηγεσία μας ήταν εκεί.
Οι μόνοι που έλειπαν σύσσωμοι ήταν η αντιπολίτευση.
Δεν πάτησε κανένας.
Ο Σ. Κουρής εκεί ήταν.
Η τελευταία του εμφάνιση σαν αντιπεριφερειάρχης.
Δείχνει ότι δεν τον έχει πειράξει αυτή η ήττα.
Ποιος ξέρει τι κρύβει.
Θόδωρος, Δρακουλόγκωνας, Γαλιατσάτος, Φιλίππου.
Από την νέα ηγεσία της Περιφέρειας.
Ο Σπύρος Γαλιατσάτος είναι έτοιμος για τη μάχη της θέσης του θεματικού αντιπεριφερειάρχη.
Το ίδιο όμως και ο Π. Φιλίππου.
Δεν είναι τυχαίο που προωθείται από γνωστό εκδοτικό συγκρότημα.
Μέχρι και την Κέρκυρα επισκέφθηκε στην ορκωμοσία (το συγκρότημα) για να τον προωθήσει.
Οι πληροφορίες μου αυτά λένε.
Στο μεταξύ ο Π. Φιλίππου κάνει μεγάλες …. «περπατησιές».
Τον είδαμε αγωνιστικά στην επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ για το κόψιμο του ρεύματος.
Τον είδαμε και ….ανατριχιάσαμε, να παρακολουθεί τη συγκέντρωση στην πλατεία του ΝΑΡ – ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ.
Πέφτανε εκεί κάποιες αναφορές περί κομμουνισμού άλλο πράμα.
Ο Π. Φιλίππου ατάραχος.
Πως αλλάζουν οι καιροί.
Ποιος το περίμενε ένας πρώην διευθυντής αστυνομίας να αλλάζει ρότα έτσι γρήγορα.
Μπράβο κ. Φιλίππου.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Π. Φιλίππου είναι ο «προστατευόμενος» του Αλ. Παρίση και του συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος.
Λένε ότι υπήρξε ο σύνδεσμος Παρίση – Θόδωρου.
Τα ίδια αφορούν και τον Σπ. Γαλιατσάτο.
Οι φήμες πολλά λένε και βέβαια δεν τα υιοθετούμε.
Αλλά, όπου βγαίνει καπνός…………
Ο Θόδωρος έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.
Σε λίγες μέρες αναλαμβάνει.
Ας προσέξει ν’ αποφύγει τις γκάφες όσο μπορεί.
Ο Αλέξανδρος Παρίσης μαζί με τον Διονύση Λυκούδη, τον πρώτο σε ψήφους Δημοτικό Σύμβουλο προσήλθαν στον Άγιο.
Μόνοι τους, οι δυο τους.
Ούτε Ανουσάκης, ούτε Κεκάτος, ούτε Τζωρτζάτος που του αρέσουν κάτι τέτοιες εμφανίσεις.
Με την εμφάνιση αυτή ο Παρίσης σηματοδοτεί, μάλλον στέλνει μήνυμα σε όλους ποιος είναι το αφεντικό στο Δήμο.
Οι φήμες λένε ότι είναι ο διάδοχος του στην Ισχυρή Κεφαλονιά.
Όταν για διάφορους λόγους θελήσει ο Αλέξανδρος ν’ αποσυρθεί.
Η αντιπολίτευση στο Δήμο, συνεχίζει να είναι εξαφανισμένη.
Που και που ο Θεόφιλος όταν θέλει να «τσιγκλήσει» τον Αλέξανδρο του πετάει ένα δελτίο τύπου και γίνεται κάποιος ….διάλογος.
Η ΤΕΤΡΑΠΟΛΗΣ……;;;;;;;
Ξέρω γω.
Ξέρετε μήπως τίποτα εσείς;
Όλοι τους είναι διχασμένοι.
Κανείς δεν ξέρει να μου πει αν ο Αλέκος Καλαφάτης θα παραμείνει επικεφαλής της παράταξης.
Ο Σπ. Σαμούρης κοκορεύεται ότι είναι ο επικεφαλής.
Πλάκα κάνει, αλλά πες πες όλο και κάτι μένει.
Υφίσταται άραγε σαν παράταξη;
Τόσους μήνες καμία παρέμβαση για κανένα θέμα.
Λες και δεν έχουν ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς που τους ψήφισαν.
Κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους αυτής της παράταξης;
Ποιες είναι οι σκέψεις τους για το Δήμο;
Ποια θα είναι η εμφάνιση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Αν ο Αλέκος Καλαφάτης θα συνεχίσει να ηγείται…
Μα είναι δυνατόν;
Αυτό φτάνει στα όρια της αναλγησίας.
Της αναισθησίας.
Του ωχαδελφισμού.
Τον τελευταίο που ρώτησα εκ Ληξουρίου, μου είπε ότι ο Αλέκος θα παραμείνει.
Περίεργες καταστάσεις.
Που, συγκρούονται με τις αντιλήψεις του Αλέκου Καλαφάτη.
Πολλές φορές είναι ακατανόητες.
Ήθελα να’ξερα οι μπαρουτοκαπνισμένοι Μάρκος και Φόρτες (κι άλλοι) γιατί δεν παρεμβαίνουν;
Μπορεί να μην εκλέχτηκαν αλλά χρειάζεται κάποια βοήθεια στη συγκεκριμένη στιγμή.
Όσα ακούστηκαν παρουσία του βουλευτή του ΚΚΕ Καραθανασόπουλου για το Νοσοκομείο…..
Γενικότερα για την Υγεία.
Ασφαλώς μας έκαναν να ανατριχιάσουμε.
Δεν αφορούν μόνο το Νοσοκομείο μας.
Παντού τα ίδια γίνονται.
Το πάνε σιγά – σιγά να τα ιδιωτικοποιήσουν όλα.
Όταν περνούν από το υπουργείο Υγείας δυο νεοφασίστες.
Τι μπορούμε να περιμένουμε;
Φοβερές καταγγελίες.
Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε όσα είπε ο Λυκιαρδόπουλος για τον Ανουσάκη.
Ίσως μέσα στην αναμπουμπούλα των πρώτων ημερών του σεισμού να μην μπόρεσαν να συνεννοηθούν.
Υπήρξαν τότε πολλές παρεξηγήσεις.
Όμως η περίπτωση με τα ….υπονοούμενα για τον Ευάγ. Κεκάτο.
Η οργανική θέση, φίλοι μου, του Φυσικοθεραπευτή στο Νοσοκομείο για κάποια διαστήματα καλύπτονταν από εθελοντές.
Όπως λέει ο Λυκιαρδόπουλος.
Διότι όπως είπε, ο κ. Κεκάτος ασχολείται με την πολιτική.
Δηλαδή, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να καλυφθεί η θέση του.
Δηλαδή ο Βαγγέλης Κεκάτος θα πρέπει να επιστρέψει στο Νοσοκομείο βάση των όσων λέει ο Λυκιαρδόπουλος.
Ευάγγελεεεεεεεεεε, για ξεκαθάρισε τη θέση σου.
Σωστά τα λέει ο Λυκιαρδόπουλος;
Ερωτήματα από τα ΜΜΕ, από πολίτες που ρωτούν και ζητούν απάντηση για διάφορα θέματα….
Κάθε είδους ερωτήσεις..
Καμία απάντηση….
Τι είδους συμπεριφορά είναι αυτή εκ μέρους του Δήμου, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.
Η μάλλον υπάρχει εξήγηση.
Είναι αδυναμία.
Δεν υπάρχουν επιχειρήματα από μέρους του Δήμου.
Είναι η αδιαφορία.
Είναι η απαξίωση, ανάλογα από πού προέρχεται το ερώτημα.
Το γράφουν στα α……….!!!
Π.χ. γράφει ο Θεόφιλος την άποψη του για κάποια πράγματα που συμβαίνουν στο Δήμο.
Η απάντηση ξεκινάει ως εξής: Ευρισκόμενος σε πλήρη απελπισία, ο αποτυχών υποψήφιος Δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος προσπαθεί με λογιστικές αλχημείες και αποσπασματικές ερμηνείες να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Κεφαλλονιάς.
Δηλαδή, γιατί ρε παιδιά, θα πρέπει να βρίσκεται σε απελπισία ο αποτυχών υποψήφιος;
Τι συμπεριφορά είναι αυτή.
Μη θυμηθώ κάποιες απαντήσεις προς την αφεντιά μου.
Οι απαντήσεις προς το Kefaloniapress.gr.
Πλήρης απαξίωση προς τον «αντίπαλο», κανένας σεβασμός.
Έτσι, λοιπόν, τόσα ερωτήματα.
Όπως με τη Φιλαρμονική της Σάμης…
Ο μαέστρος της Σάμης τους άδειασε όλους, ιδιαίτερα την ΚΕΔΗΚΕ και τον Άγγελο Κωνσταντάκη.
Τι έχει να απαντήσει ο Δήμος για τις εγκαταστάσεις του ΝΟΑ;
Ο Ν. Ανουσάκης όπως μου είπε ότι η απάντηση θα έρθει από το Δικαστήριο.
Έχουν κάνει μήνυση.
Αλλά, κι αυτοί οι κάτοικοι της περιοχής, που υπογράφουν την καταγγελία γιατί δεν βάζουν τα ονόματα τους;
Θεωρούν οι του ΝΟΑ ότι πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται η Μαρούσα Λυκούδη.
Δεν υπάρχει κανείς ….κάτοικος.
Ωστόσο, υπάρχει θέμα με τις εγκαταστάσεις.
Όσο κι αν εθελοτυφλεί το Δ.Σ. του ΝΟΑ έχει δημιουργηθεί άσχημη κατάσταση με τις ανεξέλεγκτες εγκαταστάσεις.
Μια απάντηση ορέ, σε τόσα ερωτήματα.
Απαξιώνεται τους ίδιους τους εαυτούς σας μέσα στο Δήμο με το να μην απαντάτε.
Θα σας γυρίσει μπούμερανγκ.
Εκτός κι αν με την επανεκλογή σας, κολλήσατε τον ιό της αλαζονείας.
Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
Το Δ.Σ. του Επιμελητήριου υπό διάλυση.
Σπαθής – Μιχαλάτος έβγαλαν τα μεγάλα μαχαίρια.
Δεν ήταν καθόλου ευγενικά όσα αναγράφει στο δελτίο τύπου ο Θεόφιλος.
Περίεργη η συμπεριφορά του, ιδιαίτερα με τον ……Mr Bean.
(Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές ο Θεόφιλος).
Οι σχέσεις Λυκούδη – Μιχαλάτου δεν είναι καλές, έως άσχημες.
Βρίσκονται στο χειρότερο σημείο.
Για τα άλλα μέλη δεν γνωρίζουμε.
Εξάλλου, ανύπαρκτα είναι, χωρίς κανένα δρώμενο σ’ όλη τη θητεία τους.
Τρέχουν από πίσω από τον Θεόφιλο.
Υπό διάλυση το Δ.Σ.
Υπό διάλυση και το Επιμελητήριο;;
Ανέκαθεν, είχαμε την απορία σε τι χρησιμεύει το Επιμελητήριο.
Για τους μικρομεσαίους είναι ένα επιπλέον χαράτσι.
Υποχρεωτική συνδρομή.
Για τα μεγαλοκαταστήματα, είναι η ….χαρά του επιχειρηματία.
Επικρατεί τέτοιος εργασιακός μεσαίωνας στην Κεφαλονιά.
Καμία παρέμβαση…
Θα μου πείτε το Επιμελητήριο δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας, να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους.
Σωστά, έχετε δίκιο.
Όμως δεν θα πρέπει να έχει άποψη;
Το ωράριο το έχουν κάνει λάστιχο.
Τις Κυριακές τα μεγαλοκαταστήματα, τα «σουπερ μάρκετ» καθιέρωσαν την Κυριακή ανοικτά.
Σ’ όλη την Ελλάδα ακόμα το σκέπτονται, εμείς εδώ το καθιερώσαμε.
Έτσι, λοιπόν, χωρίς καμία υποστήριξη οι εργαζόμενοι στο έλεος των μεγαλοκαταστημάτων.
Ούτε το Εργατικό Κέντρο δεν παρεμβαίνει.
Φταίνε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γιατί βρίσκονται σε μια κατάσταση της εποχής του …. Νεάντερταλ.
Πλήρης εργασιακή αμορφωσιά.
Όσο για τον ΕΝΦΙΑ.
Έχω την εντύπωση ότι το Επιμελητήριο θα έπρεπε να πάρει θέση.
Φίλοι μου…
Από τώρα να σας ευχηθώ καλό ….χειμώνα.
Από Αύγουστο χειμώνα λέει ο λαός.
Θα πυκνώσω την επαφή μας, σύντομα.
Καλή βδομάδα.
Γεια σας.