Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγροτών του Νομού μας, ζητά με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:
Κύριε Υπουργέ,
Από τη θέση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, θα σας παρακαλούσα να παρέμβετε, έτσι ώστε να επιλυθεί ομαλά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη με την Ενιαία Ενίσχυση των παραγωγών, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τους αγρότες και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Για να λάβετε γνώση των πρόσφατων γεγονότων που έχουν λάβει χώρα στα νησιά αυτά, σας αναφέρω ότι:
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 2011, η ΕΑΣ Κεφαλληνίας και Ιθάκης δραστηριοποιήθηκε στη διαδικασία για την Ενιαία Ενίσχυση των παραγωγών, συμμετέχοντας σαν εργολάβος με το 197/07.02.2011 έγγραφό της προς την ΠΑΣΕΓΕΣ, με το οποίο αναλάμβανε τις υποχρεώσεις της 6023/PM/2011 Δημόσιας Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και «ΠΑΣΕΓΕΣ - Neuropublic Α.Ε.».
Κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, έγιναν πολυάριθμες καταγγελίες και παράπονα των παραγωγών προς τον επιβλέποντα οργανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι η ΕΑΣΚΙ εισέπραττε επιπλέον αμοιβή για τις παραπάνω εργασίες, ενώ αυτές σύμφωνα με τη σύμβαση θα πληρώνονταν από το κράτος.
Μετά από αυτό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε εντολή στην ανάδοχη εταιρία και έκλεισε την πύλη πρόσβασης στο δίκτυο των ενισχύσεων στις 26/5/11. Παράλληλα, ζήτησε από την ΕΑΣΚΙ να επιστρέψει τα ποσά που εισέπραξε από τους παραγωγούς. Στην εντολή αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΕΑΣΚΙ δε συμμορφώθηκε και έτσι στις 08/06/2011, με το 436 έγγραφό της, η ΠΑΣΕΓΕΣ γνώρισε στην ΕΑΣΚΙ ότι καταργείται οριστικά σαν πύλη εισόδου αιτήσεων των παραγωγών για το 2011.
Σε όλο αυτό το διάστημα, δεχόμαστε τα παράπονα και την αγωνία των παραγωγών, μήπως χαθούν οι επιδοτήσεις.
Ακολούθως, η ΠΑΣΕΓΕΣ (με το υπ΄αριθμ. 26740/8053 21-06-2011 εισερχόμενο ΠΙΝ) κατέθεσε μήνυση εναντίον της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που αναζητήσαμε μέχρι τις 26/05/2011 που έκλεισε η πύλη εισόδου στο σύστημα, είχαν εισαχθεί μόνο 89 αιτήσεις, επί συνόλου 2.290, από την ΕΑΣΚΙ και αυτές μάλιστα δεν είχαν επεξεργαστεί οριστικά για πληρωμή.
Πολύ φοβούμαι, ότι με την εμπλοκή αυτή, θα μείνουν εκτός επιδότησης αρκετοί αγρότες και μέλημά μας είναι να μη χαθεί καμία επιδότηση και επιπλέον, να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι παραγωγοί, αφού η διαδικασία αιτήσεων προς επιδότηση είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Η δική σας παρέμβαση τόσο προς την ΠΑΣΕΓΕΣ όσο και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κρίνετε απαραίτητη για τη ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν σε αγρότες που δικαιούνται την Ενιαία Ενίσχυση.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΥΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την 12η/ 23-7-2011 συνεδρίαση του μετά από εκτενή διαλογική συζήτηση σχετικά με την απελευθέρωση των αδειοδοτήσεων των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, κατέληξε κατά πλειοψηφία στο κάτωθι ψήφισμα:
«Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζουμε την διαφωνία μας με την απελευθέρωση των αδειοδοτήσεων των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, άνευ προϋποθέσεων και περιορισμών που επιχειρείται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την ενεργοποίηση του Ν. 3919/2011 καθώς δεν προηγήθηκε εμπεριστατωμένη μελέτη για την δομή και λειτουργία του μεταφορικού έργου.
Στην Π.Ι.Ν. λόγω της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας που παραπέμπει στα χαρακτηριστικά της εποχικότητας του επαγγέλματος, είναι εμφανές ότι η απελευθέρωση των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άκριτα και χρίζει οριοθέτησης στον μηχανισμό αδειοδότησης και προϋποθέσεων βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, διαφορετικά θα οδηγηθούν σε οικονομικό αφανισμό οι επαγγελματίες του χώρου.»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ TOY Π.Σ
ΑΝΘΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΟΥ Π.Σ
ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Εξάλλου το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την 12η/ 23-7-2011 συνεδρίαση του μετά από εκτενή διαλογική συζήτηση σχετικά με την συγχώνευση του Ψ.Ν.Κ. στο Γ.Ν.Κ. κατέληξε κατά πλειοψηφία στο κάτωθι ψήφισμα:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συμφωνεί με το περιεχόμενο του υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 27/14-7-2011 ψηφίσματος του Σωματείου εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Η προοπτική κλεισίματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, λόγω συγχώνευσης του στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, που αποφάσισε η κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην κατάρρευση του υφιστάμενου σύγχρονου συστήματος υπηρεσιών υγείας και θίγει ζητήματα της επιστημονικής, διοικητικής, οργανωτικής και οικονομικής του λειτουργίας.
Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων απαιτούμε από την κυβέρνηση και θεωρούμε απαραίτητη την παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ TOY Π.Σ
ΑΝΘΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΟΥ Π.Σ
ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ημερίδα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κεφαλονιά

Στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που προκύπτουν κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο

Aπό την Γεν. Αστ. Δ/νση Περιφέρειας εστάλη το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Ημερίδα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών και επισήμων, την Τετάρτη (27.07.2011) στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου "ο Κέφαλος", στην Κεφαλονιά.
Η Ημερίδα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, φιλοξενήθηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έχοντας ως στόχο να ενημερώσει τους πολίτες για τη δύναμη του διαδικτύου, καθώς και να τους ευαισθητοποιήσει, ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση σε αυτό.
Στην ημερίδα παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόριος Τασούλας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Δημήτριος Τσιότσιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κεφαλληνίας Παναγιώτης Φιλλίπου, εκπρόσωποι της κοινωνικο-οικονομικής ζωής του τόπου, εκπρόσωποι φορέων, πλήθος κόσμου και προσκεκλημένων, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόριος Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « η χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την κοινωνία της γνώσης και να προσδώσουν στην νέα γενιά συγκριτικά πλεονεκτήματα διευρύνοντας τους ορίζοντες της σε έναν νέο κόσμο επικοινωνίας και γνώσης» και τόνισε την σπουδαιότητα που δίνει η πολιτεία στην προστασία των νέων από τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο.
O Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Δημήτριος Τσιότσιος, απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε την σπουδαιότητα του έργου της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος και της ημερίδας στην πρόληψη των κινδύνων κυρίως για τα
παιδιά και την σχέση που πρέπει να αναπτύσσουν οι γονείς μαζί τους, ενώ Αστυνομικός Διευθυντής Κεφαλληνίας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το διαδίκτυο αποτελεί τη σημαντικότερη δεξαμενή ηλεκτρονικών εγκλημάτων γιατί προσφέρει το εντός εισαγωγικών <<προνόμιο>> της ανωνυμίας» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σκοπός της ημερίδας, δεν είναι να αποτρέψει τη χρήση του διαδικτύου. Αντιθέτως, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει και κυρίως να προστατεύσει τους χρήστες από τους κινδύνους που προκύπτουν καθημερινά στο διαδίκτυο».
Κατά τις εργασίες της Ημερίδας ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικός Διευθυντής Εμμανουήλ Σφακιανάκης μαζί με τους συνεργάτες του αναφέρθηκαν:
o Στην χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου.
o Στους κινδύνους που ελλοχεύουν στον διαδίκτυο και με ποιες μορφές εμφανίζονται.
o Στα είδη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
o Στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ψηφιακών κινδύνων με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανηλίκων από on-line παράνομο περιεχόμενο και στην προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.
o Στον κίνδυνο εξάρτησης των παιδιών και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται
o Στη δράση της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς και σε περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια της λειτουργία της.
Με το πέρας των εργασιών την ημερίδας, έγινε κλήρωση ενός ταξιδιού για δύο άτομα, ενώ χορηγήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετείχαν και απάντησαν στα ερωτηματολόγια που αφορούσαν την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Στηρίζει τον Σ. Κουρή η Οργάνωση Αγροκτηνοτρόφων

Από την Οργάνωση Βιοπαραγωγών και Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

H Οργάνωση Βιοπαραγωγών και Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς ευχαριστεί τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή για την σθεναρή και αταλάντευτη στάση του όσο αφορά την προάσπιση των συμφερόντων του ντόπιου αγρότη και κτηνοτρόφου.
Μακάρι όλοι οι πολιτικοί άνδρες της περιοχής μας να στεκόντουσαν με τέτοια αποφασιστικότητα και δυναμισμό δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου.
Αντιθέτως καταδικάζουμε όσες πολιτικές φωνές από το νησί μας δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων (Θόδωρο Γαλιατσάτο, Δημήτρη Μαντζουράτο κ.α.) καθώς με την ακατανόητη στήριξη που παρέχουν στο Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης του δίνουν «πολιτικά δεκανίκια» ώστε να συνεχίσει την ίδια προκλητική και πρωτοφανή στάση απέναντι στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στους κεφαλλονίτες παραγωγούς αλλά και στην κοινή λογική.
Καλούμε για τελευταία φορά το Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών να επιστρέψει άμεσα στους ανθρώπους του μόχθου της Κεφαλονιάς τα χρήματα που εισέπραξε χωρίς να τα δικαιούται όπως και τα στοιχεία των προσωπικών δεδομένων (Ε1, Ε9, φωτοτυπία βιβλιαρίου ΟΓΑ, φωτοτυπία βιβλιαρίου τραπέζης κ.ο.κ.) σε όσους παραγωγούς το έχουν ζητήσει κάτι που μέχρι σήμερα το αρνείται παράνομα και καταχρηστικά.
Η πρωτοφανής συμπεριφορά της Ένωσης δεν θα περάσει όσα «πολιτικά παπαγαλάκια» κι αν εμφανίσει.
Υ.Γ. Η οργάνωσή μας αποτελείται από πραγματικούς παραγωγούς (αγρότες και κτηνοτρόφους) γι΄ αυτό και δικαιούται να ομιλεί. Παρακαλούμε τους κυρίους Θόδωρο Γαλιατσάτο και Δημήτρη Μαντζουράτο να μας πούνε ποια είναι η δραστηριότητα π.χ. του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Δελινάτων ή του κηπευτικού συνεταιρισμού Σκάλας και που ακριβώς πωλούνται τα προϊόντα τους. Ως πολιτικοί άνδρες που ξέρουν τα πάντα στο νησί σίγουρα θα γνωρίζουν και αυτό.
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης
Βιοπαραγωγών και Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς
Γεράσιμος Μινέτος

--------------------------------------------------------------------------------------------------

«Φύλλο και φτερό» τα λογιστήρια δήμων με εντολή τρόικας

Από το aftodioikisi.gr

Από κανονικό... τροϊκανικό έλεγχο θα περάσουν τα λογιστήρια των δήμων, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από 34 ειδικά ελεγκτικά συνεργεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), που συστήνονται με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.
Οι ελεγκτές που θα εγκατασταθούν σε δήμους, νοσοκομεία και ασφαλιστικούς φορείς θα ελέγξουν εξονυχιστικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους· θα διασταυρώσουν και θα επαληθεύσουν, δηλαδή, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δηλώνονται από τους φορείς στην αρμόδια Διεύθυνση του ΓΛΚ.
Τα ελεγκτικά συνεργεία συγκροτούνται μετά την απαίτηση της τρόικας, η οποία θέλει να γνωρίζει αναλυτικά για τα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης, μετά μάλιστα και την πρόσφατη... περιπέτεια της πέμπτης δόσης με αφορμή τα δάνεια των δήμων Ζωγράφου και Αχαρνών.


Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

O ΠPOEΔPOΣ TOY Λ.T. ΣTON "H"

O ΠPOEΔPOΣ TOY Λ.T. ΣTON "H"

Συνέντευξη στη XPIΣTINA ΔIAKATOY

Μετά την καθολική υποστήριξη και την επανεκλογή του κ. Μανώλη Βαλέττα ως Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, με την ψήφισή του από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον τέως δήμαρχο της Σάμης.

Πως νιώθετε που ξαναβγήκατε πρόεδρος στο Λιμενικό Ταμείο με καθολική υποστήριξη;
Ηταν πολύ τιμητικό για μένα. Εδειξε τη συνοχή που έχουμε στο Συμβούλιό μας και μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω.

Ξεπεράσατε καθόλου το πρόβλημα γραφειοκρατίας για το οποίο παραιτηθήκατε;
Το περίεργο θα ήταν να ξεπερνούσαμε το πρόβλημα. Θα σας αναφέρω μερικές αποφάσεις που εκκρεμούν για να καταλάβετε τι γίνεται. Καταρχάς οι αποφάσεις δαπανών από τον Μάη, προμήθεια υλικών απορρύπανσης δεν έχει εγκριθεί ακόμα, όπως επίσης δεν έχει εγκρυθεί ακόμα η πρόσληψη της κυρίας Παλάση σαν ειδική σύμβουλου του Δήμου για τις τουριστικές εκθέσεις, μιας διακεκριμένης γυναίκας, η οποία ειδικεύεται στο θέμα της κρουαζιέρας. Επίσης εκκρεμεί από τις 6 Μαΐου η συμμετοχή μας στο περιοδικό και την οργάνωση της MEDCRUISE , μια συμμετοχή που είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι είναι μια συλλογική έκφραση των λιμανιών κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.

Πως βλέπετε τη φετινή κίνηση στα λιμάνια μας και γενικά στα νησιά μας;
Η κίνηση στα νησιά μας είναι μειωμένη όσον αφορά την σύνδεση με Ελλάδα και Ιταλία και φυσικά ανύπαρκτη σα σύνδεση μεταξύ της έδρας της Περιφέρειας και των άλλων νησιών. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο τουρίστας δεν πρέπει να μένει στατικός σε ένα μέρος, πρέπει να έχει τη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλα μέρη όπως γίνεται στις Κυκλάδες. Μόνο έτσι μπορεί να δουλέψει το τουριστικό πακέτο που λείπει στα νησιά μας.

Με το Μπαστούνι πως τα πάμε φέτος;
Oλα δουλεύουν κανονικά στο Μπαστούνι, χάρις στην άρτια κατασκευή του έργου. Και επίσης χάρις στη συμμετοχή ανθρώπων που εργάζονται για την σωστή λειτουργία του. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στον Βαγγέλη Κεκκάτο, τον Aγγελο Μπενετάτο, τον Αδριανό Δρακάτο, τον Δημήτρη Δημουλά, τον εκπρόσωπο της PYRSOS SECURITIES Διονύση Σταθάτο, την ομάδα των εθελοντών Σαμαρειτών με επικεφαλή τον Μπάμπη Μοσχόπουλο και την πολύτιμη συνδρομή της Νομαρχίας, τόσο σε υλικό όσο και σε στελέχωση του γραφείου πληροφοριών που βρίσκεται στο Μπαστούνι. Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Παναγή Σταθάτο γιατί είναι παράδειγμα για όλους με την ευγένεια που τον χαρακτηρίζει. Προβλήματα δεν υπάρχουν, ευτυχώς, στο Μπαστούνι.

Πως πάει η εξυπηρέτηση των θαλαμηγών;
Θα σας πω κάτι που θα φανεί περίεργο. Δεν θέλουν οι θαλαμηγοί να εξυπηρετηθούν στο Μπαστούνι και προτιμούν να έρθουν μέσα στο κυρίως λιμάνι, στο γουλόστρωτο. Για αυτό το λόγο πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας εκεί, να φτιάξουμε δηλαδή μια ωραία εγκατάσταση για να εξυπηρετούνται πιο εύκολα οι θαλαμηγοί, για να τους παρέχεται ρεύμα και νερό εύκολα, αφού κάνουμε εκβάθυνση της λεκάνης.

Τι γίνεται με το λιμάνι του Αργοστολίου που συνάμα είναι και εμπορικό;
Προχωράει η μελέτη μεταφοράς του εμπορικού λιμανιού στη παλιά ΔΕΗ, νομίζω είναι σε τελικό στάδιο και παράλληλα έχει συνταχθεί κανονισμός λειτουργίας για τις φορτώσεις των χύμα-φορτίων που δημιουργούν πρόβλημα.

Σας λείπει η Δημαρχεία στη Σάμη; Και ποιά προβλήματα υπάρχουν εκεί;
Μου λείπει όσον αφορά μόνο τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας μου, τα άλλα δύο προτιμώ να μην τα σκέφτομαι. Η Σάμη έχει αρκετά προβλήματα, το πρώτο είναι η απομάκρυνση των Υπηρεσιών από εκεί, δεύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων, τρίτο πρόβλημα είναι η αποχώρηση της Εμπορικής Τράπεζας από εκεί, η οποία δεν έχει αντικατασταθεί πλήρως από την Αχαϊκή, ακόμα ένα πρόβλημα είναι η μη αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων για τουριστικούς σκοπούς. Τελευταίο πρόβλημα είναι η στέρηση των πόρων των σπηλαίων από την κοινωνία της Σάμης. ο κόσμος της Σάμης περιμένει τη δίκαιη μεταχείρισή του από τον Καλλικρατικό Δήμο.

Πως είναι γενικά η συνεργασία σας με τις αρχές;
Η συνεργασία μου με τον Λιμενάρχη και την Αστυνομία είναι άψογη. Oμως όσον αφορά τη συνεργασία μου με το Δήμο, τον αντιπεριφερειάρχη και το βουλευτή, είναι καλή όταν αφορά μεμονωμένα θέματα που θα θέσουν αυτοί και εγώ θα πρέπει να εκτελέσω. Oταν όμως θέτω εγώ θέματα, όπως παραδείγματος χάρη τη θαλάσσια σύνδεση Κεφαλονιάς με περιφέρεια και βόρεια Ιταλία, τότε είμαι μόνος μου και επομένως αναποτελεσματικός. Για να καταλάβετε για το τελευταίο αναγκάστηκα να κάνω σχετική υπερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων χρησιμοποιώντας τον κ. Κουβέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ακόμα έχω έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα έργα και την καθημερινότητα του νησιού. Eχω άριστη συνεργασία με τον κ. Ματιάτο στην καθαριότητα και τον φωτισμό και με τον κ. Κεκκάτο σε ότι αφορά τουριστικά θέματα. Δεδομένου ότι διαχειρίζομαι ένα σημαντικό τομέα της καθημερινής δραστηριότητας του νησιού νομίζω ότι πρέπει να έχω σφαιρική γνώση όλων των θεμάτων, ώστε να μπορώ να κάνω ανάλογες εισηγήσεις στο συμβούλιό μου, το οποίο παίρνει τις αποφάσεις στο τέλος.

Πως βλέπετε την εξέλιξη του Καλλικράτη στην Περιφέρεια και τους Δήμους μας;
Η εξέλιξη του Καλλικράτη στην Περιφέρεια θα έπρεπε είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή συγκοινωνία, θαλάσσια και αεροπορική, την δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις, την επιδοτούμενη μετεκπαίδευση του τουριστικού δυναμικού, την ανάλογη ανάπτυξη των άλλων παραγωγικών τομέων και την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για οικισμούς όπως η Σάμη, ο Πόρος και το Ληξούρι που κινδυνεύουν άμεσα από τον συγκεντρωτισμό του Καλλικράτη και το κόστος που συνεπάγεται για τους κατοίκους της Περιφέρειας. Σκεφτείτε τι σημασία έχει για ένα κάτοικο της Σάμης το κλείσιμο της γέφυρας Δεβοσέτου, τη στιγμή που η τιμή της βενζίνης είναι στα ύψη και πρέπει να πάει από τον Κούταβο.

Τι γνώμη έχετε για το δήμαρχο Κεφαλονιάς και το δήμαρχο Ιθάκης;
O δήμαρχος Κεφαλονιάς προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Eχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο στους ώμους του και για την ώρα είμαι ικανοποιημένος για το πώς χειρίζεται ο ίδιος την κατάσταση, δεδομένου ότι έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα κάνοντας οικονομία για να μπορέσει ο Δήμος να μπει και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά. Πιστεύω ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο θα ξεπεράσει το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των συμβούλων που δημιουργεί δυσλειτουργίες και θα μπει σε μιά παραγωγική τροχιά που τη ζητά τόσο πολύ η κοινωνία μας που θέλει έργα και όχι λόγια. Πιστεύω ακόμη ότι οι αντιδήμαρχοι κάθε μέρα βελτιώνονται καθώς έρχονται σε επαφή με προβλήματα της καθημερινότητας που δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα ξέρουν. Γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μιά περίοδος ανοχής που να περιλαμβάνει μιά ετήσια διαχείριση της εξουσίας. O δήμαρχος Ιθάκης έχει καλές προθέσεις, προσπαθεί όμως να πετύχει τους στόχους του με ανορθόδοξα μέσα. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κουτουλάει στους τοίχους και ότι πρέπει να μάθει να ελίσσεται.

Eχετε κάποιους στόχους για το Λιμενικό Ταμείο και ποιοί είναι αυτοί;
Το όνειρό μου είναι παραδώσω το Λιμενικό Ταμείο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεδομένου ότι δεν μπορούν στην ίδια πόλη να υπάρχουν δύο εξουσίες. Προσπαθούμε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου να συνεργαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο με το Δήμο Κεφαλληνίας. Τώρα, τι στόχους να έχω όταν διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι τα λιμάνια της Περιφέρειας εξαιρουμένων των 12 μεγάλων θα γίνουν ανώνυμη εταιρία και θα πουληθούν; Πιστεύω πως αυτό θα γίνει γιατί αυτός είναι ένας από τους στόχους του μακροπρόθεσμου δανείου. Oπότε δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε. Βεβαίως είχα στόχους, ένας από αυτούς ήταν, εφόσον μπορούσαμε, να κάνω πράξη την βελτίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων στα λιμάνια, προκειμένου να δημιουργηθεί τουριστικό προϊόν, να γίνουν δηλαδή μαρίνες σε όλα τα λιμάνια. Βασικά θέλω οπωσδήποτε να ολοκληρώσω μια υπόσχεση που έχω δώσει στους κατοίκους του Πόρου για τη δημιουργία εκεί λιμενικών εγκαταστάσεων για τα κότερα.

Τι θα μπορούσε να είναι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη μέσα στο ελληνικό αλλά και παγκόσμιο χώρο;
Πολλά και τίποτα. Πολλά αν γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις και τίποτα αν μείνουμε όπως είμαστε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη θέση στην οποία βρίσκεται το νησί μας και το όνομα της Ιθάκης που το γνωρίζει όλος ο κόσμος.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας κ. Βαλέτα! Σας αφήνω να συνεχίσετε τη δουλειά σας.
Και εγώ ευχαριστώ.


ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΡ. ΤΑΣΟΥΛΑ,

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ


“ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΩ ΕΝΑΝ ΙΣΧΥΡΟ
ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ”,
ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Με την παρουσία του γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόρη Τασούλα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Ο Κέφαλος”, η ημερίδα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το διαδίκτυο και τους κινδύνους που κρύβει.
Την παρουσίαση της ημερίδας έκανε ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης κ. Μανόλης Σφακιανάκης με την βοήθεια της ομάδας του, που αποτελείται από επιστήμονες-αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικευμένους στην χρήση και εξερεύνηση του διαδικτύου.
Η ημερίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου ήταν γεμάτη, κυρίως από νέους ανθρώπους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους χειρίζονται το διαδίκτυο.
Το κύριο συμπέρασμα από την παρουσίαση που έκαναν ο κ. Σφακιανάκης και η ομάδα του, είναι ναι στο διαδίκτυο, όμως με τις απαραίτητες προφυλάξεις, κυρίως από την πλευρά των γονέων για τα παιδιά τους.
Αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα κυριότερα αρνητικά του διαδικτύου, που αφορούν σε υποθέσεις πιθανών αυτοκτονιών, cyberbulling, απάτες μέσω διαδικτύου, αλλά και τις ιστοσελίδες διαδικτυακής επικοινωνίας, όπως το facebook, το twitter και άλλα.
Ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Α. Παρίσης προσφωνώντας τον γ.γ. του υπουργείου κ. Γρ. Τασούλα είπε “καλωσορίζω έναν ισχυρό φίλο της Κεφαλλονιάς και έναν προσωπικό μου φίλο”, ενώ τον ευχαρίστησε, διότι η Κεφαλλονιά επελέγη μέσα στους πέντε πρώτους Δήμους όπου πραγματοποιήθηκαν οι ημερίδες αυτές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ανταπαντώντας στην φιλοφρόνηση, ο γ.γ. όταν πήρε τον λόγο είπε ότι “έχω πολλούς φίλους στην Κεφαλλονιά, την οποία και αγαπάω πολύ”.
Στην ημερίδα το “παρών” έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής, ο γενικός αστυνομικός δ/ντής της Περιφέρειας κ. Τσιότσιος, ο αστυνομικός δ/ντής του Νομού Π. Φιλίππου, ο λιμενάρχης Γ. Καλιτσουνάκης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Μ. Τετενές, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πανοσιολογιότατος Γ. Φωκάς, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Aπό την Αστυνομική Δ/νση Κεφαλληνίας ανακοινώθηκαν τα εξής:

Την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κος Γρηγόρης ΤΑΣΟΥΛΑΣ.
Παρουσία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφερείας Ιονίων Νήσων Υποστράτηγου Δημητρίου ΤΣΙΟΤΣΙΟΥ ενημερώθηκε για τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα και συζήτησε με όλους τους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης για θέματα που απασχολούν την αστυνομία και την κοινωνία γενικότερα.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέγγισης του Πολίτη από την Αστυνομία με έργα και πράξεις όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων και την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση μας όχι μόνο στα σοβαρά αλλά και στα πιο απλά προβλήματα του πολίτη.
Ζήτησε την ετοιμότητα και την επαγρύπνηση των αστυνομικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών με την λειτουργία των ομάδων ΔΙ.ΑΣ, Ο.Π.Κ.Ε.. Πεζών Περιπολιών κ.α.
Διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα είναι αρωγός στα προβλήματα της Διεύθυνσης μας και κατέληξε με την ευχάριστη είδηση-υπόσχεση ότι σύντομα η Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας θα έχει δικό της αστυνομικό κτίριο, καθόσον ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ και το νέο κτίριο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση μαζί με άλλα δώδεκα κτίρια Αστυνομικών Διευθύνσεων σε όλη τη Χώρα.
Τέλος συνεχάρη τους παριστάμενους Αξιωματικούς και όλο το προσωπικό για τις μεγάλες επιτυχίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλληνίας.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

BPΩMIKO KYKΛΩMA ME EΠITAΓEΣ

BPΩMIKO KYKΛΩMA ME EΠITAΓEΣ

O αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής παρέδωσε χθες στον Εισαγγελέα Κεφαλονιάς μετά από εντολή του περιφερειάρχη κ. Σπύρου Σπύρου, το πόρισμα των δύο Oρκωτών Λογιστών με τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του ελέγχου, που διεξήχθη στην πρώην «Nομαρχία Γεωργάτου».

Tο πόρισμα, όπως γράψαμε και χθες, αφορά το τελευταίο δίμηνο του 2010 και έβγαλε «βρώμικες επιταγές» ύψους 105.000 Eυρώ.

Mαζί με το πόρισμα ο κ. Eισαγγελέας παρέλαβε και το αίτημα του αντιπεριφεριάρχη για παραπομπή των δύο υπαλλήλων της Oικονομικής Διεύθυνσης της πρώην Nομαρχίας (του Διευθυντή και μίας υπαλλήλου της Oικονομικής Yπηρεσίας που υπογράφουν τις επιταγές αυτές) στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Iονίων Nήσων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Eισαγγελέας που προτίθεται να ενεργήσει γρήγορα, θα δρομολογήσει την άσκηση ποινικών διώξεων για όλους τους εμπλεκόμενους στην "βρώμικη υπόθεση" που έχει διαστάσεις κυκλώματος, καθώς εμπλέκονται και διάφορα άλλα άτομα.

Αυτό τον καιρό, και οι δύο εμπλεκόμενοι υπάλληλοι της πρώην Νομαρχίας βρίσκονται σε άδεια.

O κ. Kουρής στη συνέχεια, απέστειλε χθες το πόρισμα και όλες τις πράξεις του ελέγχου της «Νομαρχίας Γεωργάτου» στον Γενικό Eπιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Pακιντζή για τα περαιτέρω.

Δ.Δ.-


ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ. ΚΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
“Χρηστή η διαχείριση του δημοσίου χρήματος – Πλήρης έλεγχος των δαπανών”

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Απάντηση δίνει σήμερα με γραπτή του ανακοίνωση για τον τρόπο πληρωμής των οφειλών της πρώην Νομαρχίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής.
Στην δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της αναγκαιότητας ενημέρωσης των συμπολιτών μας, για τις διοικητικές πράξεις με εύληπτο τρόπο και επί της ουσίας, οφείλουμε να καταστήσουμε γνωστό ότι με γνώμονα τη συνέχεια της διοίκησης, την υποχρέωση κάλυψης οφειλών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, - σε επίσης συμπολίτες μας δικαιούχους περασμένων ετών, που εκκρεμούν ακόμη και από διετίας - προβαίνουμε στη διαδικασία εξόφλησής τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής.
Ενδελεχής έλεγχος
«Επισημαίνουμε»,
προσθέτει ο κ. Κουρής, «ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών και της νομιμότητας των πράξεων είναι πολύ-επίπεδος και ενδελεχής. Αφορά στην υπηρεσία που εισηγείται τη δαπάνη, εντεταλμένους υπαλλήλους της Δ/νσης Διοικητικού, Οικονομικού αλλά και τους αρμοδίους των εντελλομένων εξόδων.
Δεν προβαίνουμε σε οποιανδήποτε διαδικασία χωρίς πλήρη έλεγχο της δαπάνης, σύννομη και ασφαλής απόδοση των νομίμων οφειλών μας στους εκάστoτε προμηθευτές -αναδόχους.
Οι εποχές είναι λίαν δύσκολες οικονομικά για όλους και έχουμε ευθύνη απόδοσης, είτε των δεδουλευμένων παροχής υπηρεσιών, είτε του νομίμου αντιτίμου των προσφερόμενων ειδών στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και την νυν Περιφερειακή Ενότητα και που σχεδόν επί διετίας αναμένουν να λάβουν ότι δικαιούνται».
Καλλιέργεια δυσπιστίας για τη φερεγγυότητα
«Είναι σαφές», τονίσει ο Αντιπεριφερειάρχης, «ότι ένεκα των πρόσφατων εξελίξεων έχει καλλιεργηθεί μια δυσπιστία για την φερεγγυότητα και το «αδέκαστο» των οικονομικών διαδικασιών, που αφορούν στην τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γεγονός που μοιραία ακολουθεί και το νέο διοικητικό σχήμα της Περιφερειακής Ενότητας.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο σας διαβεβαιώνουμε ότι για πληρωμές που έλαβαν ή επίκειται να λάβουν χώρα από τον φορέα μας, έχουν τηρηθεί τα δέοντα ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε περίπτωση απόκλισης από τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Ως εκ τούτου», καταλήγει, «και επειδή πολύς κόσμος αιτείται του νομίμου δικαιώματος εξόφλησής του, παρακαλούμε όπως μας στηρίξετε και διευκολύνετε το έργο μας, για το οποίο είμεθα πάντα στην διάθεσής σας να ενημερώνουμε και να κοινοποιούμε ως ορίζει ο νόμος το είδος και το αντίτιμο των δαπανών».
---------------------------------------------------------------------------------------------------

«ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ» ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ: ΣΤΑ «ΜΑΛΑΚΑ» ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ «ΤΡΟΙΚΑΣ»


Με τη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων να είναι υγιείς οικονομικά και να μην έχουν, όπως είπε, ανάγκη ειδικής αντιμετώπισης, παρά μόνο οριακών διευκολύνσεων για να αντιμετωπίσουν πρόσκαιρες ταμιακής φύσης δυσκολίες, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης γνωστοποίησε το σχέδιο του για την οικονομική εξυγίανση των ΟΤΑ, οι οποίοι -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- δεν θα είναι πάνω από 10-15, όπως έχει γράψει άλλωστε και η aftodioikisi.gr.
Ωστόσο, όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το υπουργείο ακόμη 40-45 δήμοι (όχι όμως από τους 56 που είχε δώσει στη δημοσιότητα η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΣ) είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς εμφανίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους.
Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα βασικά νέα «σύνθετα κριτήρια» για τα οποία μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών με βάση τα οποία θα κριθεί εάν κάποιος δήμος θα μπει ή όχι στο πρόγραμμα εξυγίανσης του ΥΠΕΣ, το «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», είναι το κατά πόσο ισοσκελισμένο είναι το έλλειμμά του.
Να σημειωθεί πως -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί πως δεν είναι δυνατόν κάποιοι δήμοι με δάνεια επενδυτικά (όπως, π.χ., η Αγία Βαρβάρα και η Κοζάνη) να μπαίνουν στο «κόκκινο» ή στο «πορτοκαλί», τη στιγμή που εμφανίζουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εσωτερικών ναι μεν εκθείασε τη ρύθμιση για τη βάση οικονομικών δεδομένων της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ αλλά χαρακτήρισε "προσωρινή" την κατάταξη των (58 αρχικά) 56 δήμων της "τρόικας", τονίζοντας ότι οι ενστάσεις πολλών δήμων ήταν σωστές.
Σχέδιο εξυγίανσης με σύμβουλο το ΤΠκΔ
Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζοντας τόσο την κρισιμότητα του προβλήματος όσο και την επείγουσα ανάγκη υποστήριξης των δήμων αποφάσισε να δρομολογήσει άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους ΟΤΑ. Για τον λόγο αυτό, και σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), που θα έχει πλέον το ρόλο συμβούλου, σχεδίασαν και θέτουν σε εφαρμογή ένα πακέτο άμεσα υλοποιήσιμων μέτρων.
Συγκεκριμένα:
Με την τεχνική υποστήριξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαμορφωθούν εξατομικευμένα προγράμματα εξυγίανσης για κάθε δήμο που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Θα επιδιωχθεί μείωση του μισθολογικού κόστους με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ.
Οι ΟΤΑ θα μπορούν να ζητήσουν επιμήκυνση της περιόδου για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είτε με ιδιωτικές τράπεζες.
- Ήδη δρομολογήθηκε αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν λάβει οι δήμοι Πειραιά, Νίκαιας- Ρέντη, Βύρωνα και Αχαρνών από το ΤΠκΔ, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε 25 έτη και μείωση του επιτοκίου από 11,4% που είναι σήμερα το κυμαινόμενο σε περίπου 5,9% (δήμοι).
- Στους υπόλοιπους δήμους, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, θα δοθεί επίσης επιμήκυνση του δανείου από 10-25 χρόνια με το ίδιο επιτόκιο, δηλ. 5,9%. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση οι δήμοι θα εξασφαλίσουν μείωση της ετήσιας δόσης μέχρι και στο μισό, γεγονός που απελευθερώνει πόρους για να διατεθούν για εξόφληση χρεών και λειτουργικές ανάγκες.
Προωθείται συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των ΟΤΑ προς το κράτος (π.χ., σε ασφαλιστικά ταμεία) με οφειλόμενα ποσά του κράτους προς τους δήμους (π.χ., παρακρατηθέντα).
Επιδιώκεται η εξασφάλιση κεφαλαίων για το ΤΠκΔ προκειμένου να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια στους ΟΤΑ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους (προμηθευτές) και να εξασφαλιστούν με αυτόν τον τρόπο οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.
Στις περιπτώσεις ΟΤΑ που οι προηγούμενες ρυθμίσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα οι ΟΤΑ θα δύνανται να ζητήσουν και πρόσθετες επιχορηγήσεις για:
- την κάλυψη του κόστους επιτοκίου των δανείων και λοιπών πιστωτικών διευκολύνσεων από πιστωτικά ιδρύματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
- την κάλυψη των χρεολυσίων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σύνολο και κατανομή δανείων (στοιχεία 30/6/2011)
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών ο συνολικός δανεισμός των Δήμων (άληκτα κεφάλαια) ανέρχεται στο ποσό των 1.900 εκατ. € εκ των οποίων τα 1.100 εκΑΤ. € είναι υποχρεώσεις προ το ΤΠκΔ και τα 800 εκατ. € είναι δάνεια προς ιδιωτικές τράπεζες (εσωτερικού και εξωτερικού)
Σημειώνεται ότι σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (κυρίως) και των λοιπών δημοτικών επιχειρήσεων που ανέρχονται σε περίπου 250 εκ € , η πλειοψηφία των οποίων είναι δάνεια του ΤΠκΔ.
Ο δανεισμός της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που αφορά δάνεια που είχαν συνάψει οι πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ανέρχεται στο ποσό των 110 εκατ. €.
Ληξιπρόθεσμα χρέη
Οι συνολικές υποχρεώσεις προς τρίτους ανέρχονται σε 1.300 εκατ. €, εκ των οποίων οι ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι ΟΤΑ, ανέρχονται σε 800 εκατ. €.
Οι υποχρεώσεις προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης, ελληνικό Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. ανέρχονται σε 87 εκατ. € εκ των οποίων τα 40 εκατ. € είναι ληξιπρόθεσμες.
Αδυναμία ισοσκέλισης προϋπολογισμών
Τα προβλήματα της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται μία σειρά δήμων απεικονίσθηκε και στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του έτους 2011. Αρκετοί δήμοι έχουν εγγράψει δάνεια για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων, το συνολικό ποσό των δανείων που ενέγραψαν προσεγγίζει τα 500 εκατ. €. Σε σύνολο 80 περίπου ΟΤΑ, που ενέγραψαν δάνεια για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού τους:
- 13 δήμοι έχουν εγγράψει δάνειο άνω των 10 εκατ. €
- 28 Δήμοι έχουν εγγράψει δάνειο ύψους 4 μέχρι 10 εκατ. € και
- 40 Δήμοι έχουν εγγράψει δάνειο ύψους 1 μεχρι 4 εκατ. €.
Σύνολο απαιτήσεων
Ταυτόχρονα με την οικονομική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους οι Δήμοι εμφανίζουν αδυναμία είσπραξης ιδίων εσόδων. Οι συνολικές απαιτήσεις τους ανέρχονται στο ποσό των 1.650 εκ € εκ των οποίων τα 1.400 εκατ. οφείλονται σε μη εισπραχθέντες φόρους, τέλη και δικαιώματα και επιβληθέντα πρόστιμα.
Στόχος του Προγράμματος Εξυγίανσης
Στόχοι του Προγράμματος Εξυγίανσης είναι:
- Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερχρεωμένων ΟΤΑ και των συνεπειών που αυτό επιφέρει στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και στην οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με τους ΟΤΑ.
- Η μακροχρόνια διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους.
Διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης
Σε περίπτωση που μετά τη μείωση του επιτοκίου, την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους αλλά και τα χαμηλότοκα δάνεια από το ΤΠκΔ ο δήμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα τόσο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εξυγίνασης: ή με αίτημα του σύμφωνα με το άρθρο 262 παράγραφος 3 του Ν 3852/10 ή υποχρεωτικά σύμφωνα με το άρθρο 262 παράγραφος 4 του Ν 3852/10.
Σε αυτή την περίπτωση τα βήματα που ακολουθούνται είναι:
1. Διαπίστωση ανάγκης οικονομικής αξιολόγησης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων
2.Εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του υπό αξιολόγηση ΟΤΑ από ορκωτούς ελεγκτές
3. Εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης
4. Έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή με επικεφαλής από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Υποχρεώσεις ενταγμένων ΟΤΑ στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης.
Βασική υποχρέωση των ΟΤΑ που εντάσσονται στο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι η ανάληψη της υποχρέωσης μείωσης δαπανών και αύξησης των ιδίων εσόδων τους. Στην κατεύθυνση αυτή επιμέρους υποχρεώσεις είναι:
- Υποχρέωση διάθεσης μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, προς επίτευξη των στόχων του εν λόγω Προγράμματος. Η ΣΑΤΑ θα χρηματοδοτεί, κατά περίπτωση, μόνο έργα για συντήρηση - επισκευή των υποδομών
- Πάγωμα ή περιορισμό χρηματοδότησης ορισμένων κωδικών (δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κλπ.)
- Πάγωμα ή περιορισμό των προσλήψεων και συμβάσεων
- Υποχρέωση υλοποίησης του Προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο
- Οι ανωτέρω υποχρεώσεις, συνολικά ή εν μέρει, μπορεί να αφορούν μόνο σε μια δημοτική ενότητα του δήμου, εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το πρόβλημα.
Καστανίδης: Το ΥΠΕΣ θα βοηθήσει τους δήμους
Ο Χάρης Καστανίδης, από την πλευρά του, σημείωσε πως δεν είναι δυσεπίλυτα τα προβλήματα των δήμων και το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει.
Χαρακτήρισε, δε, τη βάση δεδομένων μέσω της οποίας έγινε και η καταχώρισή τους σε κόκκινους, πορτοκαλί κτλ. δήμους, τη βάση Ραγκούση δηλαδή, εξαιρετική· ωστόσο, όπως είπε, η σημερινή κατάταξη των δήμων είναι προσωρινή.
Νομοθετική ρύθμιση για... γειτνιάζουσες μετακινήσεις υπαλλήλων ΟΤΑ
Νομοθετική ρύθμιση θα φέρει σύντομα το υπουργείο Εσωτερικών, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Χάρης Καστανίδης, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να γίνονται «ενδοδημοτικές μετακινήσεις», έπειτα από συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ και συμφωνία με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Τι σημαίνει αυτό, με λίγα λόγια; Ότι δημοτικοί υπάλληλοι δήμων που έχουν πλεονάζον προσωπικό θα μπορούν να μετακινούνται σε γειτνιάζοντα ΟΤΑ, είτε με μετάταξη είτε με απόσπαση, και αυτό -σε πρώτη φάση- σε εθελούσια βάση.
ΥΠΕΣ: 181,4 εκατ. € στους δήμους για μισθοδοσία
Με το ποσό των 168.069.985,52 ευρώ από τους ΚΑΠ, το οποίο αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση μηνός Ιουλίου 2011, επιδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών τους δήμους της χώρας, για την κάλυψη των λειτουργικών και γενικών δαπανών τους, και -όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση- κατά προτεραιότητα για τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στα στα αποδιδόμενα ποσά στους δήμους έχουν υπολογιστεί:
«α) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, που αντιστοιχούν στο ποσό που τους διατέθηκε κατά το μήνα Δεκέμβριο έτους 2010, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε ΟΤΑ α ́βαθμού, βάσει των ν. 2880/2001 και ν. 3106/2003, καθώς επίσης και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σχολικών φυλάκων και εργαζομένων σε προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και για ΑμεΑ, Βοήθεια στο Σπίτι/βάσει των διατάξεων του Π.Δ. 164/2004 καθώς και των άρθρων 16 του ν.3491/2006 και 27 του Ν. 3613/2007
»β) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των ΤΥΔΚ των κρατικών περιφερειών, που μετατάχθηκαν σε δήμους βάσει των διατάξεων του άρθρου 258 Ν. 3852/2010, και
»γ) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που μεταφέρθηκε από 1-1-2011 σε δήμους, σύμφωνα με τη παρ. 1 .α του άρθρου 18 του Ν. 3870/2010, για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων χωρικής αρμοδιότητάς τους».
O Δήμος Κεφαλλονιάς παίρνει 633.135,69 ευρώ και ο Δήμος Ιθάκης 105.800,21.
Επιχορήγηση για προσωπικό μερικής απασχόλησης
Με άλλη απόφαση, εξάλλου, του υπουργείου Εσωτερικών κατανέμεται το συνολικό ποσό των 13.144.860,00 € στους ορισμένους δήμους της χώρας αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης.
Ο Δήμος Κεφαλλονιάς παίρνει 41.442,00 ευρώ και ο Δήμος Ιθάκης 6000
Από το aftodioikisi.gr

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο παροξυσμός της εποχής του …«Καλλικράτη»

Γράφει ο Παναγής Φωκάς
από το e-kefalonia.net

Πολλά ακούγονται και συζητούνται για τις οφειλές Δήμων, Δημάρχων, Νομαρχών, Νομαρχιών ..και πάει λέγοντας ο κατάλογος.
Μετά από μια γρήγορη περιήγηση στο «Διαύγεια» ακούγονται και φωνές του τύπου… γιατί πληρώνεις αυτό ή εκείνο……..
Μέσα στον παροξυσμό της εποχής για τα το τι είναι νόμιμο, τι είναι ηθικό αλλά και τα δύο προσπαθήσαμε να αναλύσουμε το τι θέλει ο «Καλλικράτης»;
Την ισοπέδωση θεσμών και αποφάσεων που έχουν παρθεί σύννομα και με νόμιμες διαδικασίες μόνο και μόνο για ένα γρήγορο εντυπωσιασμό;
Την μη εξόφληση συμβατικών υποχρεώσεων επίσης νόμιμα υπογεγραμμένων;
Όχι Κύριοι…
Ο Σεβασμός στα θεσμοθετημένα όργανα και των αποφάσεων αυτών είναι υποχρέωση μας. Δεν είναι επιλογή των νέων ιθυνόντων.
Οι συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις δεν αποτελούν επιλογή των σημερινών υπευθύνων για την εξόφλησή τους. Αποτελούν υποχρέωση τους απέναντι στο Σύνταγμα, αλλά φυσικά και στο Νόμο. Απέναντι στον πολίτη που του οφείλονται χρήματα από την Διοίκηση για προϊόντα ή υπηρεσίες που έχει παρέχει.
Οι οφειλές δεν είναι του Γεωργάτου. Είναι της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μιλούμε πάντα για νόμιμες οφειλές.
Η Διοίκηση έχει συνέχεια σε ένα κράτος που θέλει να ασπάζεται τις βασικές αρχές της έννομης τάξης και της Δικαιοσύνης.
Οποιαδήποτε άλλη σκέψη και παραπολιτική τοποθέτηση μόνο τριγμούς τοποθετεί σε ένα θεσμό που είναι στα πρώτα βήματα του και έχει ανάγκη την συνδρομή ΟΛΩΝ Μας……….

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία των άλλων…

του Άγγελου Αρτελάρη (από το e-kefalonia.net)

Ο Μακιαβέλι το είχε πει πριν από πέντε αιώνες, αλλά ποιος τον άκουγε; Ο στοχαστής συμβούλευσε τους βασιλείς αν είναι να κάνουν πόλεμο, δεν πρέπει να το καθυστερούν ούτε λεπτό. Αφενός διότι, εν τέλει δεν πρόκειται να τον αποφύγουν. Αφετέρου, επειδή θα εξαντληθούν κι αυτοί αλλά, κυρίως ο λαός τους, μέχρι την ημέρα που θα γίνει ο πόλεμος. Άρα, οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται άμεσα, ακαριαία.
Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα που ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέλαβε την ηγεσία της χώρας. Κι όμως, έπρεπε να περάσουν τόσους μήνες για να ληφθεί μια τέτοια σοβαρότατη απόφαση. Βεβαίως, και δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την παρατεταμένη σύγχυση, πρωτοφανής αναστάτωση και εν τέλει, για την απώλεια χρημάτων, δικαιωμάτων και ψυχολογίας. Τα διλήμματα «έδιναν και έπαιρναν», οι απολύσεις είναι στην ημερησία διάταξη, είτε στο ευρύτερο δημόσιο τομέα λόγω των συγχωνεύσεων οργανισμών, είτε στο ιδιωτικό λόγω της ευκαιρίας που τους δίνεται εν’ ονόματι του ορθολογισμού των δαπανών, οι μισθοί μειώνονται συνεχώς και οι ασφαλιστικές παροχές «πετσοκόβονται». Το χειρότερο όμως, είναι ότι δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο δημιουργείται η κατάσταση;
Για να μειωθεί, επί παραδείγματι, το χρέος. Ναι, αλλά αλήθεια πόσο είναι αυτό το χρέος; Αναλυτικά πρέπει να γνωστοποιηθεί ποιο είναι το χρέος και από πού προήλθε. Από τις αθρόες προσλήψεις ή από την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο δεν πληρούσε καν τις προϋποθέσεις; Από το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών ή από τα χρήματα που φέρεται να μεταφέρονται από «off shore» εταιρίες σε άλλες. Από τις υψηλές συντάξεις που δίνονται ή από την κακή διαχείριση των πολιτικών προϊσταμένων των οργανισμών; Το ίδιο ακριβώς, έπρεπε να συμβεί και στην περίπτωση του δήμου Κεφαλληνίας. Πλήρης καταγραφή και ενημέρωση των δημοτών, των πολιτών του νομού.
Το ζητούμενο είναι άλλο. Ο λαός δεν αντέχει στην εξαθλίωση. Δεν αντέχει στην οικονομική και ψυχολογική κατάπτωση. Από τον περασμένο Ιανουάριο ο δήμος είναι υπό επιτήρηση λόγω χρεών. Για κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται ο πρώην βουλευτής και νυν δήμαρχος Αλέκος Παρίσης. Δυστυχώς, όμως, τον αφορά άμεσα. Δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις για την ενδυνάμωση του διοικητικού και τεχνικού μηχανισμού, δεν έχει τη δυνατότητα εξεύρεσης χρημάτων για κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν χρήματα για την ανάπτυξη του νησιού μας που θα οδηγήσει τους συμπατριώτες στην οικονομική και ψυχολογική ανάταση.
Οι επισημάνσεις του προέδρου των ξενοδόχων της Κεφαλονιάς περί αύξησης του τουρισμού (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία), μάλλον, δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Τουναντίον μου δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Δεν κατέχω στατιστικά στοιχεία, επίσημα ή μη, αλλά μόνο από θέμα εμπειρίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, τόσο στη Σάμη, όσο και στην Ιθάκη, ο τουρισμός είναι πεσμένος. Το παρατηρείς στις παραλίες, στις ταβέρνες και τις καφετέριες. Τώρα, αν έχουμε αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στο Αργοστόλι αλλά και κότερων στο Φισκάρδο, είναι «αλλού παπά ευαγγέλιο». Είναι από την οπτική γωνία που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα.
Του χρόνου δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη. Όλοι μαζί, δημοτική αρχή, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, μαγαζάτορες και όσοι, τέλος πάντων, εμπλέκονται στον τομέα του τουρισμού πρέπει να συσπειρωθούν. Να λάβουν τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσουν και βέβαια, να συμβάλουν ψυχολογικά, ηθικά και οικονομικά.
Πρωτίστως, να δημιουργήσουν έναν κουμπαρά για την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του τουρισμού στο νησί μας, αλλά και να ενεργοποιήσουν όλους τους Κεφαλλονίτες ανά τον κόσμο. Το τρέιλερ για την προβολή του νησιού μας πρέπει να «παίξει» εκτός από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Άλτερ και Έξτρα και στους υπόλοιπους. Όσοι εφοπλιστές ή επιχειρηματίες διαφημίζονται στα ΜΜΕ επιβάλλεται να ενσωματώσουν στο πρόγραμμα προώθησης και τις ομορφιές της Κεφαλονιάς. Όσοι συμπατριώτες μας βρίσκονται σε καίρια πόστα επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν. Επιβάλλεται να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο διότι όπως έλεγε και ο Γερμανός Καγκελάριος Βίσμαρκ: «Οι ηλίθιοι βασίζονται στη δική τους εμπειρία, αλλά εγώ εκμεταλλεύομαι την εμπειρία των άλλων…»

------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Από το ΠΑΜΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τους δικαστές και Εισαγγελείς όλης της χώρας
Για άλλη μια φορά ενεργοποιηθήκατε και επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε, να ποινικοποιήσετε τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων.
Στρέφεστε ενάντια στον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων στα ταξί.
Χρησιμοποιείτε την εξουσία σας για να περάσει η πολιτική της κυβέρνησης με την οποία είστε σε αγαστή συνεργασία Για να περάσει η πολιτική ΠΑΣΟΚ. ΝΔ, ΕΕ. ΔΝΤ που δημιουργεί μεγάλες εταιρείες και πετάει στο δρόμο της ανεργίας εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους.
Όταν όμως πρόκειται για απολύσεις εργαζομένων, για μειώσεις μισθών, για δολοφονίες εργατών όπως του συναδέλφου μας από το εργοστάσιο στην Κομοτηνή που κάηκε ζωντανός και κατέληξε, προχτές από την ασυδοσία της εργοδοσίας, την πολιτική της κυβέρνησης, τότε η πλειοψηφία σας η τηρεί σιγήν ιχθύος, η αθωώνει τον εργοδότη, τον «φτωχό βιομήχανο». Υπερασπίζεστε με πάθος την τάξη των εκμεταλλευτών, γιατί αποτελείτε μέρος του μηχανισμού τους.
Το ΠΑΜΕ θέτει μερικά από τα δεκάδες ερωτήματα δημόσια προς όλους σας
Μήπως έχετε ακούσει για τους εργαζόμενους που κάθε μέρα δολοφονούνται στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στους χώρους εργασίας από την εντατικοποίηση της δουλειάς, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας;
Μήπως έχετε ακούσει για τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που είναι απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους. Ένα από πάρα πολλά παραδείγματα φρέσκο είναι η επιχείρηση SPRIDER που μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων κατά 17 και 20%.
Μήπως έχετε ακούσει για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις;
Ακόμα δίνουμε μια απάντηση προς τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου δεν βρίσκονται στο άνοιγμα των διοδίων απο τα αγωνιζόμενα λαϊκά στρώματα. Να τα αναζητήσει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στα δις που βρίσκονται στις Ελβετικές τράπεζες, στις off-shore εταιρείες, στην εισφοροδιαφυγή, στα δις των μεγαλοκατασκευαστών που τσεπώνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και ληστεύουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.
Για να υπάρχει έστω και ένας εισαγγελέας ή δικαστής που θα βάλει πάνω από το συμφέρον των μονοπωλίων, το εργατικό συμφέρον, την ανθρώπινη ζωή, πρέπει αποφασιστικά να δυναμώσει το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Η λαϊκή συμμαχία των εργατών με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες.
Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι ο λαός πρέπει και μπορεί με τους αγώνες του να «καθίσει» στο «σκαμνί του κατηγορουμένου» την πολιτική η οποία συνθλίβει δικαιώματα, την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης. Η δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας, στην οποία οδηγεί η πολιτική ΔΝΤ - ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χιλιάδες λαού, επιβεβαιώνει ότι αυτή η πολιτική είναι και το μεγαλύτερο έγκλημα, που πρέπει να «δικαστεί» και «καταδικαστεί» από το λαό με τους αγώνες του.
Η ΤΟΠΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ