O ΘEOΣ EBAΛE TO XEPI TOY

Ρεπορτά ΔHMHTPA ΔIAKATOY

Νύχτα τρόμου και κόλασης έζησαν χθες, τις πρώτες πρωϊνές ώρες, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Βασιλικάδων, στην Ερισο, όταν από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια εκδηλώθηκε φωτιά σε βυτιοφόρο υγρών καυσίμων που έκανε τροφοδοσία στο Πρατήριο της περιοχής.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 11:45’ τη νύχτα, και ενώ βυτιοφόρο της εταιρείας AVIN τροφοδοτούσε το Πρατήριο Υγρών Καυσίμων στις Βασιλικάδες, το οποίο βρίσκεται επί του κεντρικού δρόμου και δίπλα σε σπίτια και πολλά καταστήματα (εστιατόρια-S/M-φαρμακεία κ.λπ.) προκλήθηκε φωτιά στους σωλήνες τροφοδοσίας από το βυτιοφόρο προς τις δεξαμενές του Πρατηρίου.

Αμεσα οι ιδιοκτήτες Πρατηρίου και βυτιοφόρου ειδοποίησαν Πυροσβεστική, Αστυνομία και Δήμαρχο, ενώ στο μεταξύ άρχισαν οι πρώτες εκρήξεις. Εγινε άμεση κινητοποίηση των κατοίκων και του αντιδημάρχου Πυλάρου και Ερίσου κ. Μάκη Βαγιωνίτη, που πρώτος κατέφθασε στο σημείο και, στην κυριολεξία, έτρεξε μαραθώνιο προκειμένου να πετύχει την εκκένωση των παρακείμενων σπιτιών και καταστημάτων σε απόσταση πάνω από 200 μέτρα από τη φωτιά, με τη βοήθεια μελών των Εθελοντικών Oμάδων Πυλάρου και Ερίσου, αλλά και της αστυνομικής δύναμης της περιοχής που έσπευσε τάχιστα προς βοήθεια. Στη συνέχεια ήρθε το πρώτο Kλιμάκιο από την Πυροσβεστική Σάμης με 2 οχήματα και 4 άνδρες, υπό το συντονισμό του Διοικητή κ. Xρήστου Kουγιανού και του υποδιοικητή κ. Παναγή Mιχαλάτου, όπου με ρίψεις αφρού περιόρισαν δραστικά τις φλόγες, αλλά και τις εκρήξεις.

O κ. Βαγιωνίτης συντόνισε την επιχείρηση της απομάκρυνσης του τράκτορα του βυτιοφόρου και της διάσωσης της οικίας του ιδιοκτήτη του Πρατηρίου που βρίσκεται πάνω από αυτό.

Στο μεταξύ, στην περιοχή κατέφθασαν Kλιμάκιο της Πυροσβεστικής Αργοστολίου με 3 οχήματα και 9 άνδρες με επικεφαλής τον Διοικητή κ. Mίκη Tετενέ και της Πυροσβεστικής Ληξουρίου με 2 οχήματα και 5 άνδρες με επικεφαλής τον αρχιπυροσβέστη κ. Γεράσιμο Καρκαλή και όλοι μαζί, με αυτοθυσία και μετά από τρεις ώρες κόλασης, κατάφεραν να κατασβέσουν τη φωτιά και να σταματήσουν τις εκρήξεις. Με την άριστη αντιμετώπιση του περιστατικού από τους άνδρες της Πυροσβεστικής, απεφεύχθη η προέκταση των εκρήξεων στις δεξαμενές του Πρατηρίου, αφού οι πυροσβέστες σφράγισαν τις τάπες των αντλιών για να μην “περάσει” η φωτιά στις δεξαμενές.
Στην περιοχή επικρατούσε πανικός, ενώ ο κίνδυνος ακόμα και για σοβαρότατο τραυματισμό ήταν τεράστιος.

Kαθ’ όλη την διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία οχημάτων στο δρόμο και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για την ασφάλεια των πολιτών.

Oι απώλειες από τη “νύχτα τρόμου” ήταν οι προαύλιες εγκαταστάσεις του Πρατηρίου, το βυτιοφόρο ανεφοδιασμού, μέρος της κατοικίας του ιδιοκτήτη του Πρατηρίου, κολόνες της ΔΕΗ, πολλές τζαμαρίες της γύρω περιοχής που θρυμματίστηκαν από το ωστικό κύμα των εκρήξεων, αλλά και κατεστραμμένα μεταλλικά στοιχεία (αλουμίνια, σιδεριές κ.λπ.) που έλιωσαν από τις μεγάλες θερμοκρασίες του πυροτεχνικού φορτίου.

Nωρίς χθες τα χαράματα, μετά την κατάσβεση της φωτιάς, οι υπεύθυνοι της εταιρείας καυσίμων (AVIN) συνέλεξαν τα υπόλοιπα των καυσίμων από το βυτιοφόρο, αλλά και την περιοχή, για την αποτροπή πρόκλησης νέας φωτιάς υπό την εποπτεία Πυροσβεστικής δύναμης.

Στην όλη επιχείρηση πήραν μέρος 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Αργοστόλι-Σάμη-Ληξούρι), 18 άνδρες της Πυροσβεστικής, άνδρες της Αστυνομικής δύναμης της περιοχής και των Εθελοντικών ομάδων και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Στο σημείο, εκτός του κ. Βαγιωνίτη, έσπευσαν ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Μίκης Τετενές, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Παναγιώτης Φιλίππου, ο Διοικητής Α.Τ. Σάμης κ. Κώστας Μήλιος, ο αντιδήμαρχος Παλικής ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Βαγγέλης Θεοφιλάτος, ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου κ. Σάββας Σαββαόγλου, ο δ.σ. Σάμης κ. Δημήτρης Φιοραβάντες κ.ά.

Aπό την Πυροσβεστική Yπηρεσία συστάθηκε Eπιτροπή Πραγματογνωμοσύνης, που σε συνεργασία με το Aνακριτικό Tμήμα της Πυροσβεστικής (Aργοστόλι-Σάμη), αλλά και με άλλους φορείς, θα διερευνήσουν τα αίτια του συμβάντος.