Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τον έντονο ανταγωνισμό, με κέρδη έκλεισε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο ισολογισμός του 2010 της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλονιάς και Ιθάκης, επισημαίνεται στον Απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα ακαθάριστα έσοδα από τον κύκλο εργασιών της Ενωσης παρουσίασαν αύξηση, παρόλο που η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. απορροφήθηκε από την Eνωση και δεν επιβάρυνε καθόλου τον τελικό καταναλωτή αγρότη και κτηνοτρόφο.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Καλαφάτη, Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης: «O βασικός νόμος της αγοράς είναι η διαρκής ρευστότητα. Απαιτείται διαρκής αναζήτηση και προσαρμογή στα δεδομένα της αγοράς. Η στασιμότητα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παρακμή και συρρίκνωση. O ρόλος της Ενωσης είναι να ενεργεί στην πράξη ως ο εξυγιαντικός παράγοντας του ανταγωνισμού και των δομών του παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Στα πλαίσια αυτά η Ενωση έχοντας σήμερα ένα καλό πρόσωπο στην αγορά και στους οργανισμούς, πέραν των υφιστάμενων δράσεων της (Κατάστημα Αγροτικών Εφοδίων και Κτηνιατρικών Φαρμάκων, Παροχή Υπηρεσιών και Τεχνικών Συμβουλών), εγκαινιάζει σύντομα νέο Κατάστημα Συνεταιριστικών και παραδοσιακών προϊόντων στο Αργοστόλι, ενώ στοχεύει άμεσα στην Τυποποίηση του ντόπιου Ελαιόλαδου. Η ποιοτική παραγωγή πρέπει να έχει ως στόχο την αγορά. Η τιμή και το εισόδημα με την μείωση των επιδοτήσεων προσδιορίζεται όλο και περισσότερο από την αγορά.»