Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Διέλυσε ο Πρόεδρος τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Έχουν έτοιμο προς ψήφιση έναν αντιδραστικό κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πέτρα του σκανδάλου θα λέγαμε ήταν ο Μάκης Αλυσανδράτος, υπεύθυνος του θεσμού Συμπαραστάτης του Δημότη και του Επιχειρηματία, ο οποίος στην επαναληπτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέλησε να μιλήσει για την ανάληψη των καθηκόντων του και μάλιστα, όπως είπε, το γραφείο του θα λειτουργεί στην Πύλαρο μιας και δεν μπορεί να βρει στέγη στο Αργοστόλι και παράλληλα δικαιολόγησε την απομάκρυνση του θεσμού αυτού από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα του Νομού. Όπως ήταν φυσικό οι επικεφαλείς είχαν κάποια ερωτήματα, ο Πρόεδρος όμως είχε διαφορετική άποψη, προφασιζόμενος ότι η συνεδρίαση είναι επανάληψη της περασμένης Τρίτης 12 Ιουλίου, και δεν επέτρεψε ερωτήσεις. Προηγουμένως όμως είχε δώσει το λόγο στον κ. Βεντούρα επί προσωπικού που είχε σχέση με την .....προηγούμενη συνεδρίαση.

Επέμενε όμως ο Πρόεδρος Νίκος Ανουσάκης, και δεν έδινε στον Νίκο Γκισγκίνη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να κάνει τις δυο ερωτήσεις που ήθελε για το κ. Αλυσσανδράτο. Τελικά μετά από τρεις διακοπές, και την συνεχή επιμονή του Νίκου Γκισγκίνη ο Πρόεδρος διέλυσε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με άγνωστη ημερομηνία νέας σύγκλισης.

Καταλαβαίνετε ότι οι συζητήσεις μετά τη διάλυση της συνεδρίασης ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες. Ο Δήμαρχος, ο οποίος προσπάθησε να κάνει παρέμβαση αλλά ο Πρόεδρος δεν τον άφησε, μάλιστα του αφαίρεσε και το λόγο, δήλωσε μετά την διακοπή ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο. Έχουμε θέματα τα οποία πρέπει να ψηφιστούν για να γίνουν κάποια έργα και δεν μπορούμε, διότι πρώτα πρέπει να ψηφιστεί ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Κύκλοι της αντιπολίτ6ευσης, ιδιαίτερα από τη μεριά της αριστεράς μιλούν για ψήφιση ενός αντιδραστικού κανονισμού κάτι που το πιστεύουν και πολύ από τη μείζονα αντιπολίτευση αλλά και ανεξάρτητοι. Τι μέλλει γενέσθαι,; κανείς δεν γνωρίζει.

Θα λέγαμε όμως ότι η εμμονή του Προέδρου να μη δώσει στην αντιπολίτευση το λόγο, αν μη τι άλλο, θα συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός αντιδραστικού κανονισμού, ο οποίος αντί να ομαλύνει την κατάσταση θα την οξύνει περαιτέρω. Όλη αυτή η εξέλιξη είναι απόρροια όλων όσων έχουμε γράψει κατά καιρούς για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ούτε έτσι που λειτουργούσε μέχρι σήμερα, αλλά ούτε όμως με αποφάσεις φίμωσης θα λειτουργήσει.

Να σημειώσουμε άρθρο στην εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ http://www.anexarttitos.gr/ όπου κάποιος Α. Αρτελάρης από το e-kefalonia.net καταφέρεται κατά του Δημοτικού Συμβουλίου και των.... "πολιτικών" αυτού, και αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να μεταδίδονται ζωντανές οι συνεδριάσεις και μάλιστα μέσω ιντερνετ. "Γιατί, αλήθεια, χρειάζεται η προβολή των συνεδριάσεων;" αναρωτιέται ο κ. Αρτελάρης, και "Αντί των αμέτρητων ριάλιτι που έχουμε στην ελληνική τηλεόραση, να στραφούν σ’ αυτό του ίντερνετ;" Παρομοιάζει δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς με.....ριάλιτι!!!! Είναι βολική η δημοσιογραφία εκ του μακρόθεν.

Συνεπώς όπως καταλαβαίνετε υπάρχει σχέδιο για ψήφιση ενός κανονισμού που θα πνίγει τον λόγο και δεν θα αφήνει να εξελιχθεί η δημιουργική συζήτηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

H δημοτική αρχή εκφράζει την απογοήτευσή της για την παρακώλυση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου από παρατάξεις που έχουν την πολιτική υποχρέωση να συμβάλουν στην λήψη αποφάσεων προς όφελος των δημοτών και της Κεφαλονιάς .
Καλούμε τους πάντες και κυρίως τις δημοτικές παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο καθώς αυτή είναι η απαίτηση των δημοτών ανεξάρτητα από κομματική επιλογή και ιδεολογική τοποθέτηση .

ΔΙΑΛΥΣΗ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Είναι λυπηρό το γεγονός της διάλυσης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου , σήμερα Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011 , που συμβαίνει για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της λειτουργίας του .
Στη σημερινή συνεδρίαση , η οποία ήταν συνέχεια εκείνης που είχε ξεκινήσει την Τρίτη 12 Ιουλίου 2011 , ήλθαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι προετοιμασμένοι να γίνει συζήτηση για το κορυφαίο θέμα που είναι ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου .
Αντί για αυτό όμως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επέτρεψε στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης να μιλήσει και να αναλύσει το ρόλο και τα καθήκοντα του . Για ένα τέτοιο θεσμό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά , οι Δημοτικές Παρατάξεις με τους επικεφαλείς τους , ζήτησαν και έπρεπε να τους δοθεί ο λόγος να τοποθετηθούν για λίγο σχετικά με το θέμα .
Η επίμονη άρνηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να επιτρέψει στον επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” να μιλήσει δημιούργησε ένταση και τελικά οδήγησε στη διάλυση της συνεδρίασης .
Η μέχρι τώρα πρακτική του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι σε ανάλογες περιπτώσεις δινόταν ο λόγος , πολύ περισσότερο σήμερα και για ένα θεσμό που είναι ιδιαίτερα σημαντικός . Είναι περίεργο, επομένως , ότι η όξυνση και η διάλυση της συνεδρίασης έγινε την ώρα που θα γινόταν συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου .
Η Δημοτική Παράταξη “Νέα Εποχή για την Κεφαλλονιά” πιστεύει ότι η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να βελτιωθεί . Για την μέχρι σήμερα κατάσταση όμως θεωρούμε ότι ευθύνεται κυρίως η πλειοψηφία αλλά ευθύνεται και η συμπεριφορά του Δημάρχου .
Πολλοί φοβόμαστε ότι η σημερινή διάλυση του Δημοτικού Συμβουλίου με πρόσχημα το αίτημα της “Λαϊκής Συσπείρωσης” εντάσσεται στη διαφαινόμενη πρόθεση του Δημάρχου και της πλειοψηφίας να επιβάλλουν έναν αυταρχικό κανονισμό ο οποίος θα φιμώνει τις απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων . Αυτό φαίνεται και από το σχέδιο κανονισμού που έχει μοιρασθεί και στο οποίο περιορίζονται ασφυκτικά τα δικαιώματα και υποβαθμίζεται η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου .
Με δεδομένο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το μοναδικό συλλογικό πολιτικό όργανο του Νομού πιστεύουμε ότι πρέπει να διαθέτει δημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας , που θα εφαρμόζεται , που θα είναι αποτέλεσμα ευρείας συναίνεσης και που θα επιτρέπει να διατυπώνονται ελεύθερα και να μη φιμώνονται οι απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων , των Προέδρων των Κοινοτήτων και των Τοπικών Συμβούλων αλλά και των φορέων της κοινωνίας και των ενδιαφερόμενων πολιτών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου