Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011


ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ. ΚΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
“Χρηστή η διαχείριση του δημοσίου χρήματος – Πλήρης έλεγχος των δαπανών”

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Απάντηση δίνει σήμερα με γραπτή του ανακοίνωση για τον τρόπο πληρωμής των οφειλών της πρώην Νομαρχίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής.
Στην δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της αναγκαιότητας ενημέρωσης των συμπολιτών μας, για τις διοικητικές πράξεις με εύληπτο τρόπο και επί της ουσίας, οφείλουμε να καταστήσουμε γνωστό ότι με γνώμονα τη συνέχεια της διοίκησης, την υποχρέωση κάλυψης οφειλών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, - σε επίσης συμπολίτες μας δικαιούχους περασμένων ετών, που εκκρεμούν ακόμη και από διετίας - προβαίνουμε στη διαδικασία εξόφλησής τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής.
Ενδελεχής έλεγχος
«Επισημαίνουμε»,
προσθέτει ο κ. Κουρής, «ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών και της νομιμότητας των πράξεων είναι πολύ-επίπεδος και ενδελεχής. Αφορά στην υπηρεσία που εισηγείται τη δαπάνη, εντεταλμένους υπαλλήλους της Δ/νσης Διοικητικού, Οικονομικού αλλά και τους αρμοδίους των εντελλομένων εξόδων.
Δεν προβαίνουμε σε οποιανδήποτε διαδικασία χωρίς πλήρη έλεγχο της δαπάνης, σύννομη και ασφαλής απόδοση των νομίμων οφειλών μας στους εκάστoτε προμηθευτές -αναδόχους.
Οι εποχές είναι λίαν δύσκολες οικονομικά για όλους και έχουμε ευθύνη απόδοσης, είτε των δεδουλευμένων παροχής υπηρεσιών, είτε του νομίμου αντιτίμου των προσφερόμενων ειδών στους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και την νυν Περιφερειακή Ενότητα και που σχεδόν επί διετίας αναμένουν να λάβουν ότι δικαιούνται».
Καλλιέργεια δυσπιστίας για τη φερεγγυότητα
«Είναι σαφές», τονίσει ο Αντιπεριφερειάρχης, «ότι ένεκα των πρόσφατων εξελίξεων έχει καλλιεργηθεί μια δυσπιστία για την φερεγγυότητα και το «αδέκαστο» των οικονομικών διαδικασιών, που αφορούν στην τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γεγονός που μοιραία ακολουθεί και το νέο διοικητικό σχήμα της Περιφερειακής Ενότητας.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο σας διαβεβαιώνουμε ότι για πληρωμές που έλαβαν ή επίκειται να λάβουν χώρα από τον φορέα μας, έχουν τηρηθεί τα δέοντα ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε περίπτωση απόκλισης από τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Ως εκ τούτου», καταλήγει, «και επειδή πολύς κόσμος αιτείται του νομίμου δικαιώματος εξόφλησής του, παρακαλούμε όπως μας στηρίξετε και διευκολύνετε το έργο μας, για το οποίο είμεθα πάντα στην διάθεσής σας να ενημερώνουμε και να κοινοποιούμε ως ορίζει ο νόμος το είδος και το αντίτιμο των δαπανών».
---------------------------------------------------------------------------------------------------

«ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ» ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ: ΣΤΑ «ΜΑΛΑΚΑ» ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ «ΤΡΟΙΚΑΣ»


Με τη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων να είναι υγιείς οικονομικά και να μην έχουν, όπως είπε, ανάγκη ειδικής αντιμετώπισης, παρά μόνο οριακών διευκολύνσεων για να αντιμετωπίσουν πρόσκαιρες ταμιακής φύσης δυσκολίες, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης γνωστοποίησε το σχέδιο του για την οικονομική εξυγίανση των ΟΤΑ, οι οποίοι -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- δεν θα είναι πάνω από 10-15, όπως έχει γράψει άλλωστε και η aftodioikisi.gr.
Ωστόσο, όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το υπουργείο ακόμη 40-45 δήμοι (όχι όμως από τους 56 που είχε δώσει στη δημοσιότητα η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΣ) είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς εμφανίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους.
Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα βασικά νέα «σύνθετα κριτήρια» για τα οποία μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών με βάση τα οποία θα κριθεί εάν κάποιος δήμος θα μπει ή όχι στο πρόγραμμα εξυγίανσης του ΥΠΕΣ, το «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», είναι το κατά πόσο ισοσκελισμένο είναι το έλλειμμά του.
Να σημειωθεί πως -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί πως δεν είναι δυνατόν κάποιοι δήμοι με δάνεια επενδυτικά (όπως, π.χ., η Αγία Βαρβάρα και η Κοζάνη) να μπαίνουν στο «κόκκινο» ή στο «πορτοκαλί», τη στιγμή που εμφανίζουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εσωτερικών ναι μεν εκθείασε τη ρύθμιση για τη βάση οικονομικών δεδομένων της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ αλλά χαρακτήρισε "προσωρινή" την κατάταξη των (58 αρχικά) 56 δήμων της "τρόικας", τονίζοντας ότι οι ενστάσεις πολλών δήμων ήταν σωστές.
Σχέδιο εξυγίανσης με σύμβουλο το ΤΠκΔ
Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζοντας τόσο την κρισιμότητα του προβλήματος όσο και την επείγουσα ανάγκη υποστήριξης των δήμων αποφάσισε να δρομολογήσει άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους ΟΤΑ. Για τον λόγο αυτό, και σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), που θα έχει πλέον το ρόλο συμβούλου, σχεδίασαν και θέτουν σε εφαρμογή ένα πακέτο άμεσα υλοποιήσιμων μέτρων.
Συγκεκριμένα:
Με την τεχνική υποστήριξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαμορφωθούν εξατομικευμένα προγράμματα εξυγίανσης για κάθε δήμο που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Θα επιδιωχθεί μείωση του μισθολογικού κόστους με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ.
Οι ΟΤΑ θα μπορούν να ζητήσουν επιμήκυνση της περιόδου για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είτε με ιδιωτικές τράπεζες.
- Ήδη δρομολογήθηκε αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν λάβει οι δήμοι Πειραιά, Νίκαιας- Ρέντη, Βύρωνα και Αχαρνών από το ΤΠκΔ, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε 25 έτη και μείωση του επιτοκίου από 11,4% που είναι σήμερα το κυμαινόμενο σε περίπου 5,9% (δήμοι).
- Στους υπόλοιπους δήμους, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, θα δοθεί επίσης επιμήκυνση του δανείου από 10-25 χρόνια με το ίδιο επιτόκιο, δηλ. 5,9%. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση οι δήμοι θα εξασφαλίσουν μείωση της ετήσιας δόσης μέχρι και στο μισό, γεγονός που απελευθερώνει πόρους για να διατεθούν για εξόφληση χρεών και λειτουργικές ανάγκες.
Προωθείται συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των ΟΤΑ προς το κράτος (π.χ., σε ασφαλιστικά ταμεία) με οφειλόμενα ποσά του κράτους προς τους δήμους (π.χ., παρακρατηθέντα).
Επιδιώκεται η εξασφάλιση κεφαλαίων για το ΤΠκΔ προκειμένου να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια στους ΟΤΑ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους (προμηθευτές) και να εξασφαλιστούν με αυτόν τον τρόπο οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.
Στις περιπτώσεις ΟΤΑ που οι προηγούμενες ρυθμίσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα οι ΟΤΑ θα δύνανται να ζητήσουν και πρόσθετες επιχορηγήσεις για:
- την κάλυψη του κόστους επιτοκίου των δανείων και λοιπών πιστωτικών διευκολύνσεων από πιστωτικά ιδρύματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
- την κάλυψη των χρεολυσίων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σύνολο και κατανομή δανείων (στοιχεία 30/6/2011)
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών ο συνολικός δανεισμός των Δήμων (άληκτα κεφάλαια) ανέρχεται στο ποσό των 1.900 εκατ. € εκ των οποίων τα 1.100 εκΑΤ. € είναι υποχρεώσεις προ το ΤΠκΔ και τα 800 εκατ. € είναι δάνεια προς ιδιωτικές τράπεζες (εσωτερικού και εξωτερικού)
Σημειώνεται ότι σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (κυρίως) και των λοιπών δημοτικών επιχειρήσεων που ανέρχονται σε περίπου 250 εκ € , η πλειοψηφία των οποίων είναι δάνεια του ΤΠκΔ.
Ο δανεισμός της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που αφορά δάνεια που είχαν συνάψει οι πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ανέρχεται στο ποσό των 110 εκατ. €.
Ληξιπρόθεσμα χρέη
Οι συνολικές υποχρεώσεις προς τρίτους ανέρχονται σε 1.300 εκατ. €, εκ των οποίων οι ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι ΟΤΑ, ανέρχονται σε 800 εκατ. €.
Οι υποχρεώσεις προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης, ελληνικό Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. ανέρχονται σε 87 εκατ. € εκ των οποίων τα 40 εκατ. € είναι ληξιπρόθεσμες.
Αδυναμία ισοσκέλισης προϋπολογισμών
Τα προβλήματα της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται μία σειρά δήμων απεικονίσθηκε και στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του έτους 2011. Αρκετοί δήμοι έχουν εγγράψει δάνεια για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων, το συνολικό ποσό των δανείων που ενέγραψαν προσεγγίζει τα 500 εκατ. €. Σε σύνολο 80 περίπου ΟΤΑ, που ενέγραψαν δάνεια για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού τους:
- 13 δήμοι έχουν εγγράψει δάνειο άνω των 10 εκατ. €
- 28 Δήμοι έχουν εγγράψει δάνειο ύψους 4 μέχρι 10 εκατ. € και
- 40 Δήμοι έχουν εγγράψει δάνειο ύψους 1 μεχρι 4 εκατ. €.
Σύνολο απαιτήσεων
Ταυτόχρονα με την οικονομική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους οι Δήμοι εμφανίζουν αδυναμία είσπραξης ιδίων εσόδων. Οι συνολικές απαιτήσεις τους ανέρχονται στο ποσό των 1.650 εκ € εκ των οποίων τα 1.400 εκατ. οφείλονται σε μη εισπραχθέντες φόρους, τέλη και δικαιώματα και επιβληθέντα πρόστιμα.
Στόχος του Προγράμματος Εξυγίανσης
Στόχοι του Προγράμματος Εξυγίανσης είναι:
- Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερχρεωμένων ΟΤΑ και των συνεπειών που αυτό επιφέρει στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και στην οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με τους ΟΤΑ.
- Η μακροχρόνια διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους.
Διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης
Σε περίπτωση που μετά τη μείωση του επιτοκίου, την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους αλλά και τα χαμηλότοκα δάνεια από το ΤΠκΔ ο δήμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα τόσο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εξυγίνασης: ή με αίτημα του σύμφωνα με το άρθρο 262 παράγραφος 3 του Ν 3852/10 ή υποχρεωτικά σύμφωνα με το άρθρο 262 παράγραφος 4 του Ν 3852/10.
Σε αυτή την περίπτωση τα βήματα που ακολουθούνται είναι:
1. Διαπίστωση ανάγκης οικονομικής αξιολόγησης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων
2.Εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του υπό αξιολόγηση ΟΤΑ από ορκωτούς ελεγκτές
3. Εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης
4. Έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή με επικεφαλής από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Υποχρεώσεις ενταγμένων ΟΤΑ στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης.
Βασική υποχρέωση των ΟΤΑ που εντάσσονται στο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι η ανάληψη της υποχρέωσης μείωσης δαπανών και αύξησης των ιδίων εσόδων τους. Στην κατεύθυνση αυτή επιμέρους υποχρεώσεις είναι:
- Υποχρέωση διάθεσης μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, προς επίτευξη των στόχων του εν λόγω Προγράμματος. Η ΣΑΤΑ θα χρηματοδοτεί, κατά περίπτωση, μόνο έργα για συντήρηση - επισκευή των υποδομών
- Πάγωμα ή περιορισμό χρηματοδότησης ορισμένων κωδικών (δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κλπ.)
- Πάγωμα ή περιορισμό των προσλήψεων και συμβάσεων
- Υποχρέωση υλοποίησης του Προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο
- Οι ανωτέρω υποχρεώσεις, συνολικά ή εν μέρει, μπορεί να αφορούν μόνο σε μια δημοτική ενότητα του δήμου, εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το πρόβλημα.
Καστανίδης: Το ΥΠΕΣ θα βοηθήσει τους δήμους
Ο Χάρης Καστανίδης, από την πλευρά του, σημείωσε πως δεν είναι δυσεπίλυτα τα προβλήματα των δήμων και το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει.
Χαρακτήρισε, δε, τη βάση δεδομένων μέσω της οποίας έγινε και η καταχώρισή τους σε κόκκινους, πορτοκαλί κτλ. δήμους, τη βάση Ραγκούση δηλαδή, εξαιρετική· ωστόσο, όπως είπε, η σημερινή κατάταξη των δήμων είναι προσωρινή.
Νομοθετική ρύθμιση για... γειτνιάζουσες μετακινήσεις υπαλλήλων ΟΤΑ
Νομοθετική ρύθμιση θα φέρει σύντομα το υπουργείο Εσωτερικών, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Χάρης Καστανίδης, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να γίνονται «ενδοδημοτικές μετακινήσεις», έπειτα από συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ και συμφωνία με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Τι σημαίνει αυτό, με λίγα λόγια; Ότι δημοτικοί υπάλληλοι δήμων που έχουν πλεονάζον προσωπικό θα μπορούν να μετακινούνται σε γειτνιάζοντα ΟΤΑ, είτε με μετάταξη είτε με απόσπαση, και αυτό -σε πρώτη φάση- σε εθελούσια βάση.
ΥΠΕΣ: 181,4 εκατ. € στους δήμους για μισθοδοσία
Με το ποσό των 168.069.985,52 ευρώ από τους ΚΑΠ, το οποίο αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση μηνός Ιουλίου 2011, επιδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών τους δήμους της χώρας, για την κάλυψη των λειτουργικών και γενικών δαπανών τους, και -όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση- κατά προτεραιότητα για τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στα στα αποδιδόμενα ποσά στους δήμους έχουν υπολογιστεί:
«α) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, που αντιστοιχούν στο ποσό που τους διατέθηκε κατά το μήνα Δεκέμβριο έτους 2010, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε ΟΤΑ α ́βαθμού, βάσει των ν. 2880/2001 και ν. 3106/2003, καθώς επίσης και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σχολικών φυλάκων και εργαζομένων σε προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και για ΑμεΑ, Βοήθεια στο Σπίτι/βάσει των διατάξεων του Π.Δ. 164/2004 καθώς και των άρθρων 16 του ν.3491/2006 και 27 του Ν. 3613/2007
»β) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των ΤΥΔΚ των κρατικών περιφερειών, που μετατάχθηκαν σε δήμους βάσει των διατάξεων του άρθρου 258 Ν. 3852/2010, και
»γ) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που μεταφέρθηκε από 1-1-2011 σε δήμους, σύμφωνα με τη παρ. 1 .α του άρθρου 18 του Ν. 3870/2010, για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων χωρικής αρμοδιότητάς τους».
O Δήμος Κεφαλλονιάς παίρνει 633.135,69 ευρώ και ο Δήμος Ιθάκης 105.800,21.
Επιχορήγηση για προσωπικό μερικής απασχόλησης
Με άλλη απόφαση, εξάλλου, του υπουργείου Εσωτερικών κατανέμεται το συνολικό ποσό των 13.144.860,00 € στους ορισμένους δήμους της χώρας αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης.
Ο Δήμος Κεφαλλονιάς παίρνει 41.442,00 ευρώ και ο Δήμος Ιθάκης 6000
Από το aftodioikisi.gr

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο παροξυσμός της εποχής του …«Καλλικράτη»

Γράφει ο Παναγής Φωκάς
από το e-kefalonia.net

Πολλά ακούγονται και συζητούνται για τις οφειλές Δήμων, Δημάρχων, Νομαρχών, Νομαρχιών ..και πάει λέγοντας ο κατάλογος.
Μετά από μια γρήγορη περιήγηση στο «Διαύγεια» ακούγονται και φωνές του τύπου… γιατί πληρώνεις αυτό ή εκείνο……..
Μέσα στον παροξυσμό της εποχής για τα το τι είναι νόμιμο, τι είναι ηθικό αλλά και τα δύο προσπαθήσαμε να αναλύσουμε το τι θέλει ο «Καλλικράτης»;
Την ισοπέδωση θεσμών και αποφάσεων που έχουν παρθεί σύννομα και με νόμιμες διαδικασίες μόνο και μόνο για ένα γρήγορο εντυπωσιασμό;
Την μη εξόφληση συμβατικών υποχρεώσεων επίσης νόμιμα υπογεγραμμένων;
Όχι Κύριοι…
Ο Σεβασμός στα θεσμοθετημένα όργανα και των αποφάσεων αυτών είναι υποχρέωση μας. Δεν είναι επιλογή των νέων ιθυνόντων.
Οι συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις δεν αποτελούν επιλογή των σημερινών υπευθύνων για την εξόφλησή τους. Αποτελούν υποχρέωση τους απέναντι στο Σύνταγμα, αλλά φυσικά και στο Νόμο. Απέναντι στον πολίτη που του οφείλονται χρήματα από την Διοίκηση για προϊόντα ή υπηρεσίες που έχει παρέχει.
Οι οφειλές δεν είναι του Γεωργάτου. Είναι της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μιλούμε πάντα για νόμιμες οφειλές.
Η Διοίκηση έχει συνέχεια σε ένα κράτος που θέλει να ασπάζεται τις βασικές αρχές της έννομης τάξης και της Δικαιοσύνης.
Οποιαδήποτε άλλη σκέψη και παραπολιτική τοποθέτηση μόνο τριγμούς τοποθετεί σε ένα θεσμό που είναι στα πρώτα βήματα του και έχει ανάγκη την συνδρομή ΟΛΩΝ Μας……….

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία των άλλων…

του Άγγελου Αρτελάρη (από το e-kefalonia.net)

Ο Μακιαβέλι το είχε πει πριν από πέντε αιώνες, αλλά ποιος τον άκουγε; Ο στοχαστής συμβούλευσε τους βασιλείς αν είναι να κάνουν πόλεμο, δεν πρέπει να το καθυστερούν ούτε λεπτό. Αφενός διότι, εν τέλει δεν πρόκειται να τον αποφύγουν. Αφετέρου, επειδή θα εξαντληθούν κι αυτοί αλλά, κυρίως ο λαός τους, μέχρι την ημέρα που θα γίνει ο πόλεμος. Άρα, οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται άμεσα, ακαριαία.
Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα που ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέλαβε την ηγεσία της χώρας. Κι όμως, έπρεπε να περάσουν τόσους μήνες για να ληφθεί μια τέτοια σοβαρότατη απόφαση. Βεβαίως, και δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την παρατεταμένη σύγχυση, πρωτοφανής αναστάτωση και εν τέλει, για την απώλεια χρημάτων, δικαιωμάτων και ψυχολογίας. Τα διλήμματα «έδιναν και έπαιρναν», οι απολύσεις είναι στην ημερησία διάταξη, είτε στο ευρύτερο δημόσιο τομέα λόγω των συγχωνεύσεων οργανισμών, είτε στο ιδιωτικό λόγω της ευκαιρίας που τους δίνεται εν’ ονόματι του ορθολογισμού των δαπανών, οι μισθοί μειώνονται συνεχώς και οι ασφαλιστικές παροχές «πετσοκόβονται». Το χειρότερο όμως, είναι ότι δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο δημιουργείται η κατάσταση;
Για να μειωθεί, επί παραδείγματι, το χρέος. Ναι, αλλά αλήθεια πόσο είναι αυτό το χρέος; Αναλυτικά πρέπει να γνωστοποιηθεί ποιο είναι το χρέος και από πού προήλθε. Από τις αθρόες προσλήψεις ή από την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο δεν πληρούσε καν τις προϋποθέσεις; Από το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών ή από τα χρήματα που φέρεται να μεταφέρονται από «off shore» εταιρίες σε άλλες. Από τις υψηλές συντάξεις που δίνονται ή από την κακή διαχείριση των πολιτικών προϊσταμένων των οργανισμών; Το ίδιο ακριβώς, έπρεπε να συμβεί και στην περίπτωση του δήμου Κεφαλληνίας. Πλήρης καταγραφή και ενημέρωση των δημοτών, των πολιτών του νομού.
Το ζητούμενο είναι άλλο. Ο λαός δεν αντέχει στην εξαθλίωση. Δεν αντέχει στην οικονομική και ψυχολογική κατάπτωση. Από τον περασμένο Ιανουάριο ο δήμος είναι υπό επιτήρηση λόγω χρεών. Για κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται ο πρώην βουλευτής και νυν δήμαρχος Αλέκος Παρίσης. Δυστυχώς, όμως, τον αφορά άμεσα. Δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις για την ενδυνάμωση του διοικητικού και τεχνικού μηχανισμού, δεν έχει τη δυνατότητα εξεύρεσης χρημάτων για κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν χρήματα για την ανάπτυξη του νησιού μας που θα οδηγήσει τους συμπατριώτες στην οικονομική και ψυχολογική ανάταση.
Οι επισημάνσεις του προέδρου των ξενοδόχων της Κεφαλονιάς περί αύξησης του τουρισμού (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία), μάλλον, δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Τουναντίον μου δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Δεν κατέχω στατιστικά στοιχεία, επίσημα ή μη, αλλά μόνο από θέμα εμπειρίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, τόσο στη Σάμη, όσο και στην Ιθάκη, ο τουρισμός είναι πεσμένος. Το παρατηρείς στις παραλίες, στις ταβέρνες και τις καφετέριες. Τώρα, αν έχουμε αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στο Αργοστόλι αλλά και κότερων στο Φισκάρδο, είναι «αλλού παπά ευαγγέλιο». Είναι από την οπτική γωνία που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα.
Του χρόνου δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη. Όλοι μαζί, δημοτική αρχή, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, μαγαζάτορες και όσοι, τέλος πάντων, εμπλέκονται στον τομέα του τουρισμού πρέπει να συσπειρωθούν. Να λάβουν τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσουν και βέβαια, να συμβάλουν ψυχολογικά, ηθικά και οικονομικά.
Πρωτίστως, να δημιουργήσουν έναν κουμπαρά για την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του τουρισμού στο νησί μας, αλλά και να ενεργοποιήσουν όλους τους Κεφαλλονίτες ανά τον κόσμο. Το τρέιλερ για την προβολή του νησιού μας πρέπει να «παίξει» εκτός από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Άλτερ και Έξτρα και στους υπόλοιπους. Όσοι εφοπλιστές ή επιχειρηματίες διαφημίζονται στα ΜΜΕ επιβάλλεται να ενσωματώσουν στο πρόγραμμα προώθησης και τις ομορφιές της Κεφαλονιάς. Όσοι συμπατριώτες μας βρίσκονται σε καίρια πόστα επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν. Επιβάλλεται να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο διότι όπως έλεγε και ο Γερμανός Καγκελάριος Βίσμαρκ: «Οι ηλίθιοι βασίζονται στη δική τους εμπειρία, αλλά εγώ εκμεταλλεύομαι την εμπειρία των άλλων…»

------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Από το ΠΑΜΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τους δικαστές και Εισαγγελείς όλης της χώρας
Για άλλη μια φορά ενεργοποιηθήκατε και επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε, να ποινικοποιήσετε τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων.
Στρέφεστε ενάντια στον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων στα ταξί.
Χρησιμοποιείτε την εξουσία σας για να περάσει η πολιτική της κυβέρνησης με την οποία είστε σε αγαστή συνεργασία Για να περάσει η πολιτική ΠΑΣΟΚ. ΝΔ, ΕΕ. ΔΝΤ που δημιουργεί μεγάλες εταιρείες και πετάει στο δρόμο της ανεργίας εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους.
Όταν όμως πρόκειται για απολύσεις εργαζομένων, για μειώσεις μισθών, για δολοφονίες εργατών όπως του συναδέλφου μας από το εργοστάσιο στην Κομοτηνή που κάηκε ζωντανός και κατέληξε, προχτές από την ασυδοσία της εργοδοσίας, την πολιτική της κυβέρνησης, τότε η πλειοψηφία σας η τηρεί σιγήν ιχθύος, η αθωώνει τον εργοδότη, τον «φτωχό βιομήχανο». Υπερασπίζεστε με πάθος την τάξη των εκμεταλλευτών, γιατί αποτελείτε μέρος του μηχανισμού τους.
Το ΠΑΜΕ θέτει μερικά από τα δεκάδες ερωτήματα δημόσια προς όλους σας
Μήπως έχετε ακούσει για τους εργαζόμενους που κάθε μέρα δολοφονούνται στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στους χώρους εργασίας από την εντατικοποίηση της δουλειάς, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας;
Μήπως έχετε ακούσει για τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που είναι απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους. Ένα από πάρα πολλά παραδείγματα φρέσκο είναι η επιχείρηση SPRIDER που μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων κατά 17 και 20%.
Μήπως έχετε ακούσει για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις;
Ακόμα δίνουμε μια απάντηση προς τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου δεν βρίσκονται στο άνοιγμα των διοδίων απο τα αγωνιζόμενα λαϊκά στρώματα. Να τα αναζητήσει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στα δις που βρίσκονται στις Ελβετικές τράπεζες, στις off-shore εταιρείες, στην εισφοροδιαφυγή, στα δις των μεγαλοκατασκευαστών που τσεπώνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και ληστεύουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.
Για να υπάρχει έστω και ένας εισαγγελέας ή δικαστής που θα βάλει πάνω από το συμφέρον των μονοπωλίων, το εργατικό συμφέρον, την ανθρώπινη ζωή, πρέπει αποφασιστικά να δυναμώσει το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Η λαϊκή συμμαχία των εργατών με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες.
Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι ο λαός πρέπει και μπορεί με τους αγώνες του να «καθίσει» στο «σκαμνί του κατηγορουμένου» την πολιτική η οποία συνθλίβει δικαιώματα, την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης. Η δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας, στην οποία οδηγεί η πολιτική ΔΝΤ - ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χιλιάδες λαού, επιβεβαιώνει ότι αυτή η πολιτική είναι και το μεγαλύτερο έγκλημα, που πρέπει να «δικαστεί» και «καταδικαστεί» από το λαό με τους αγώνες του.
Η ΤΟΠΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου