Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011


Με κτηνοτρόφους και τυροκόμους είχε συνεργασία ο Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής
ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ “ΦΑΚΕΛΟ” ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ Ο Σ. ΚΟΥΡΗΣ

Συμμετοχή των παραγωγών σε έκθεση τυριού στην Αθήνα τον προσεχή Οκτώβριο


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Αποφασισμένος να ξαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση της Κεφαλονίτικης φέτας ως προιόν ονομασίας προέλευσης, είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής.
Αυτό προκύπτει από δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια και στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:
Με εκπροσώπους του Συλλόγου των Τυροκόμων και των Κτηνοτρόφων Κεφαλληνίας είχε συνάντηση χθες το απόγευμα στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής.
Η συνάντηση έγινε παρουσία και των αρμοδίων υπηρεσιών των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, με στόχο αφενός να τονιστεί το ενδιαφέρον τόσο του Αντιπεριφερειάρχη όσο και του Περιφερειάρχη Ι.Ν., Σπύρου Σπύρου, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα των Νησιών αλλά και να στηριχθούν στην πράξη τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στήριξης του τομέα θεωρεί ο κ. Αντιπεριφερειάρχης την αναγνώριση της Κεφαλλονίτικης «φέτας», που έχει επικρατήσει να λέγεται λευκό βαρελίσιο τυρί, ως προϊόν ΠΟΠ, δηλαδή με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ένα πάγιο αίτημα που όσο δεν ικανοποιείται, αδικεί σε μέγιστο βαθμό τους παραγωγούς αλλά και τα Νησιά μας. Ο κ. Κουρής αναφέρθηκε στη συμπλήρωση και την εκ νέου υποβολή του φακέλου στο αρμόδιο Υπουργείο.
Στην έκθεση τυριού στην Αθήνα οι τυροκόμοι της Κεφαλονιάς
Εν συνεχεία ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη τη διοργάνωση της έκθεσης του τυριού που διενεργείται στην Αθήνα το μήνα Οκτώβρη και τόνισε πως θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή των τυροκόμων του νησιού σε αυτή και ειδικά αυτή την περίοδο που θα διεκδικείται η προστατευμένη ονομασία προέλευσης της κεφαλλονίτικης φέτας.
Οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν με τον Αντιπερειφερειάρχη και δήλωσαν τη στήριξή τους στις προτεινόμενες δράσεις τις οποίες θεωρούν σημαντικές, ενώ αποφάσισαν νέα συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες των δράσεων.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΥΠΕΣ: Σε 10-15 «κατεβάζει» η νέα ηγεσία τους υπερχρεωμένους δήμους

Από το www.aftodioikisi.gr

Μόνο 10-15 δήμοι, τελικά, θα αναγκαστούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, λόγω υπερχρέωσης, μεταξύ των οποίων θα είναι οι δήμοι Ζωγράφου και Αχαρνών, οι γνωστοί από τα «τοξικά» δάνεια, όπως επίσης και οι δήμοι Ασπροπύργου, Πειραιά, Αγ. Ιωάννη Ρέντη-Νίκαιας.
Αυτό αναμένεται να προκύψει από τη νέα κατάταξη των δήμων που σχεδιάζουν το υπουργείο Εσωτερικών και ο Χάρης Καστανίδης, στην οποία θα υπολογιστούν κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, η ετήσια τοκοχρεολυτική δόση, το συνολικό χρέος εκτός των οφειλών του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», τα ταμειακά διαθέσιμα, το ύψος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται κτλ.
Σύμφωνα με το Χάρη Καστανίδη, γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί ο Λογαριασμός Οικονομικής Εξυγίανσης των ΟΤΑ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Από το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνουν ότι με την τεχνική υποστήριξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαμορφωθούν εξατομικευμένα προγράμματα εξυγίανσης για κάθε δήμο που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Στο σύνολο των υπερχρεωμένων δήμων θα επιδιωχθεί μείωση του μισθολογικού κόστους με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Επίσης, στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, και στο οποίο θα είναι ενσωματωμένες πολλές από τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, προβλέπεται:
- Αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν λάβει οι δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και 25 έτη και μείωση του επιτοκίου από 11,5%, που είναι σήμερα το κυμαινόμενο σε περίπου 5,9%. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση οι δήμοι θα εξασφαλίσουν μείωση της ετήσιας δόσης.
- Συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των ΟΤΑ προς το κράτος (π.χ., σε ασφαλιστικά ταμεία) με οφειλόμενα ποσά του κράτους προς τους δήμους (π.χ., παρακρατηθέντα).
- Εξασφάλιση κεφαλαίων για το ΤΠκΔ προκειμένου να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια στους ΟΤΑ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους (προμηθευτές) και να εξασφαλιστούν με αυτόν τον τρόπο οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Aπό τον κ. Μ. Αλυσανδράτο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Δήμος Κεφαλλονιάς
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
Προς: Μ.Μ.Ε.
Όπως με βάση το νόμο έχω υποχρέωση, παραβρέθηκα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (15-07-11) προκειμένου να ενημερώσω το Σώμα για την πορεία του νέου θεσμού, τα καθήκοντά μου και τον χώρο και τρόπο λειτουργίας μου.
Μετά την ολιγόλεπτη τοποθέτησή μου διαπίστωσα διάθεση έντονης αντιπαράθεσης από μέρους της Αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Επιθυμώ να επαναλάβω πως ο Συμπαραστάτης δεν είναι ένα Πολιτικό Αξίωμα αλλά μια θεσμική δυνατότητα υπέρ του Δημότη την οποία εκφράζει άτομο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας που εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία από το Δ.Σ. Άρα είναι ένας θεσμός που πρέπει να μας ενώνει για να διευκολύνουμε την εμπέδωση και ισχυροποίησή του με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και τελικό αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών.
Επομένως εκφράζοντας την ουσία του ρόλου μου δε θα προβώ σε κανενός είδους πολιτικής αντιπαράθεσης κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Βεβαίως δεν αρνούμαι την καλόπιστη κριτική που στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας μου, κυρίως όμως δέχομαι προτάσεις για καλύτερη αποτελεσματικότητα από οιονδήποτε και πρώτιστα από τους Δημοτικούς Συμβούλους που αποτελούν και το Εκλεκτορικό Σώμα του θεσμού.
Προς την ίδια κατεύθυνση θα ήθελα να παρακαλέσω τους αγαπητούς εκπρόσωπους των Μ.Μ.Ε. να σταθούν αρωγοί στην εμπέδωση, ισχυροποίηση και το κύρος του θεσμού.
Εκτιμώ πως είναι πολύ λογικό να εγκατασταθώ προσωρινά σε γραφείο της Δημοτικής Ενότητας Πυλάρου για να έχω τη Διοικητική υποστήριξη που απαιτείται αφού ακόμα ο Δήμος δεν έχει γραφείο να μου παραχωρήσει στην έδρα του Δήμου που πρέπει να είναι η μόνιμη και τελική εγκατάστασή μου. Έχω την υπόσχεση του κ.Δημάρχου ότι το θέμα σύντομα θα τακτοποιηθεί.
Επίσης θα ήθελα να επαναλάβω ότι μπορεί να είμαι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, όμως με βάση το Νόμο δεν δικαιούμαι να παίρνω και τους δύο μισθούς.
Τέλος καλώ κάθε Δημότη της Κεφαλονιάς να μη διστάσει να απευθυνθεί σε μένα για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει με τις υπηρεσίες του Δήμου και έχει σχέση με κακή ή πλημμελή λειτουργία τους. Να είναι σίγουρος ότι θα βρει στο πρόσωπό μου ένα πραγματικό συμπαραστάτη σε κάθε δίκαιο, λογικό και νόμιμο αίτημά του. Τα γραπτά αιτήματα που απευθύνονται ή κοινοποιούνται σε μένα μπορεί να κατατίθενται ή να αποστέλλονται στη Δημοτική Ενότητα Αργοστολίου (Διοικητική Υπηρεσία, πρώην Δημαρχείο Αργοστολίου, 1ος όροφος), ή και σε οποιαδήποτε άλλη Δημοτική Ενότητα απ’ όπου θα τα παραλαμβάνω με τη φροντίδα των υπαλλήλων.
Επίσης, αν κάποιος Δημότης θέλει, μπορεί και προφορικά να μου εκθέσει το αίτημά του για παροχή βοήθειας ή και συμβουλής ακόμη, επικοινωνώντας μαζί μου στο τηλέφωνο της Δημοτικής Ενότητας Πυλάρου (2674360200).
Ο Συμπαραστάτης
του Δημότη και της Επιχείρησης
Μάκης Αλυσανδράτος
================================================================

Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Aπό την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Δημοσιογράφο της ΕΡΤ κ. Σάκη Βούτο (που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ») ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Σπύρος Μοσχόπουλος τόνισε ότι, σε συζήτηση που είχε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Δριβελέγκα έλαβε την διαβεβαίωση ότι ο Κεφαλλονίτης και Θιακός αγρότης και κτηνοτρόφος που έχει καταθέσει την Αίτησή του στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ΔΕΝ πρόκειται να χάσει τις φετινές Αγροτικές Επιδοτήσεις του. Τα χρήματα των φετινών Επιδοτήσεων θα πιστωθούν κανονικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Η επίσημη αυτή παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του Βουλευτή του Νομού μας, έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα την Διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών η οποία από την αρχή τόνισε και συνεχίζει να τονίζει τα εξής :
1.Οι δικαιούχοι αγρότες που κατέθεσαν τις Αιτήσεις τους για τις Επιδοτήσεις 2011 στην Ένωση είναι ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
2. Από πουθενά ΔΕΝ προκύπτει υποχρέωση των Δικαιούχων αγροτών να υποβάλλουν ξανά τις Αιτήσεις τους οπουδήποτε.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών
Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Ανδρέας Π. Καλαφάτης
Πρόεδρος

=====================================================================

ΕΛΜΕΚΙ: ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΡΓΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΚΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ & ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ
Από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη μεθοδευμένη προσπάθεια καταστρατήγησης κάθε έννοιας ενιαίας δημόσιας – δωρεάν εκπαίδευσης και κάθε έννοιας μόνιμης σταθερής εργασίας σ’ αυτήν. Κυβέρνηση – Δημοτικές Αρχές υλοποιούν τις αποφάσεις θεματικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για το σχολείο, ευθυγραμμισμένων με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπου γίνεται λόγος για τη διαμόρφωση τμήματος του προγράμματος σπουδών και για πρόσληψη – μισθοδοσία «διοικητικού, βοηθητικού, ακόμη και μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού» από τους δήμους. Για το πόρισμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ υπήρξε ουσιαστική συναίνεση από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ.
Μια πρώτη εφαρμογή της διαφοροποίησης των προγραμμάτων και της εργασιακής εξαθλίωσης γίνεται μέσω ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ για την «κοινωφελή εργασία», μέσω «εθελοντών» που θα προσλαμβάνουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και θα τους νοικιάζουν στους Δήμους. Με 625 ευρώ το μήνα και ασφαλιστικές εισφορές καλυμμένες από τον ΟΑΕΔ οι «εθελοντές» άνεργοι εκπαιδευτικοί θα λειτουργούν την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, με ευθύνη των Δήμων. Το δουλεμπορικό αυτό πρόγραμμα, που ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένους Δήμους της χώρας, αποτελεί πιλότο για την μεταφορά της υπόθεσης της μόρφωσης στις επιχειρήσεις, για τη μετάθεση των ευθυνών του κράτους στους ιδιώτες και στις ΜΚΟ. Εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς, τους μετατρέπει σε μια μάζα πάμφθηνου εργατικού δυναμικού και σε καμία περίπτωση δεν χτυπά την ανεργία ούτε λύνει τα ολοένα οξυνόμενα προβλήματα των σχολείων και των μαθητών.
Το πρόγραμμα είναι στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πλαίσιο με όσα εξήγγειλε η τέως Υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη στην Κεφαλονιά, είναι μέσα στους στόχους που έχει συνυπογράψει με την κυβέρνηση το άλλο μίγμα της ίδιας πολιτικής (ΝΔ) για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Θυμόμαστε καλά τους διθυράμβους του αντιπεριφερειάρχη κ. Κουρή για τη συνυπογραφή!!!
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί να παρθεί πίσω το πρόγραμμα αυτό! Έξω οι ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού! Ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς ταξικές ή άλλες διακρίσεις.
Αργοστόλι 22/7/2011
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γαλιατσάτος Νικόλας

=======================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου